KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY

PŘIPOMÍNÁME

úterý 1. 5. 2018, 20:00, MěKS – kino Šumava
BRATŘI LUMIÉROVÉ
dokumentární, Francie, 2017, 87 min
režie a scénář Thierry Frémaux

středa 2. 5. 2018, 8:00, 10:00, MěKS
NIKOLAS WINTON – SÍLA LIDSKOSTI
promítání pro školy

středa 2. 5. 2018, 19:00, Kavárna Ve Skále
ŠUMAVA LITERA PŘEDSTAVUJE: ŠUMAVSKÉ PASTVINY MARTINA SICHINGERA
Autorské čtení, prodej knihy, autogramiáda.
vstupné dobrovolné, pořádá MěKS

čtvrtek 3. 5. 2018, 8:00,11:00, MěKS
ŽRALOCI
promítání pro školy

čtvrtek 3. 5. 2018, 16:00, MěKS
ZAKONČENÍ SEZONY SKI KLUBU ŠUMAVA

pátek 4. 5. 2018, 19:00, Kavárna Ve Skále
EGGENBERGOVÉ
VII. díl z cyklu Vimperské erbovní rody. Přednáší Dr. Ladislav Čepička.
vstupné dobrovolné

 

Přehled kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
VIMPERSKÝ KULTURNÍ KALENDÁŘ – ZDE
KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky ZDE

 

REDAKČNÍ GLOSY

Dělat opožděný jarní úklid parkoviště ve všední den v době, kdy je ze dvou třetin zaplněné osobními auty, není zrovna prozíravé a ve výsledném efektu účinné. Když můžou vimperské městské služby svážet komunální odpad o svátcích, proč by nemohly uklidit odstavné parkoviště na okraji parku třeba v sobotu, kdy zeje takřka prázdnotou? (zj)

Už dvakrát jsem slyšel, že se vimperské maminky bojí pouštět malé děti na kole na projížďku po asfaltové cestě na nábřeží Volyňky při okraji městského parku. Důvod je nasnadě – cesta je stále pokrytá nánosem drobného štěrku ze zimního posypu. Máme začátek května a městské služby se stále nemají k úklidu. Nebylo by už načase, aby je k tomu důrazně vyzvala radnice? (zj)


 

Stanovisko Federace strojvůdců ČR k mimořádné události u Křemže

Benevolence, k níž nemůžeme mlčet!

Profesní odborová organizace Federace strojvůdců České republiky je vážně znepokojena okolnostmi vzniku mimořádné události, k níž došlo třetího května u Křemže na Českokrumlovsku. Při čelní srážce osobního vlaku z Volar do Českých Budějovic s osobním vlakem jedoucím z jihočeské metropole do Černého Kříže (obě soupravy téhož dopravce, GW Train regio), bylo zraněno celkem 13 cestujících a strojvedoucí jednoho z vlaků. Záchranáři ošetřili a do nemocnice transportovali i tři děti z mateřské školy, která cestovala vlakem na výlet.

Přitom ke srážce vůbec nemuselo dojít! Moderní elektronické staniční zabezpečovací zařízení ESA, instalované v železniční stanici Boršov nad Vltavou, doplněné funkcionalitou Výstraha při nedovolenému projetí návěstidla (VNPN),totiž zafungovalo zcela bezchybně. Poté, co jeden z vlaků projel návěst Stůj, traťovým rádiovým systémem (TRS) byl vyslán signál umožňující okamžité zastavení obou přímo proti sobě jedoucích vlaků. Potud vše v pořádku, jenže … V této klíčové chvíli na vyslaný rádiový signál zareagoval pouze jeden vlak. Ten, který byl řádně vybavený vozidlovou radiostanicí MESA 23. Druhá vlaková souprava, jež disponovala pouze mobilní radiostanicí, bohužel pokračovala dále v jízdě, a to až do srážky se stojícím vlakem. Náraz byl tak silný, že stojící soupravu posunul o více než dvacet metrů!

Jak je možné, že v běžném provozu jsou na našich tratích nezodpovědnými dopravci nasazována i vozidla, jež svým vybavením neodpovídají požadavkům na zajištění bezpečnosti železničního provozu? Věděl objednatel, v tomto případě Jihočeský kraj, který uzavřel smlouvu o poskytování služeb se společností GW Train regio, o těchto vážných nedostatcích? Zajímaly se o tyto skutečnosti i další odpovědné orgány? Není té benevolence k novým subjektům podnikajícím v železniční dopravě na naší železniční síti už příliš? Na všechny tyto otázky je třebazveřejnit odpovědi!

Je přitom paradoxní, že v současnosti platné zákony takovou nesmyslnou a pro železniční provoz nebezpečnou praxi vlastně umožňují. Je smutné a mimořádně znepokojující, že Česká republika na jedné straně úspěšně usiluje o další modernizaci a ještě lepší zabezpečení svých tratí – má k tomu nejen správce železniční dopravní cesty, ale i tradiční a osvědčené tuzemské výrobce moderních technologií – a na straně druhé se na naší železniční síti mohou provozovat i vozidla, která těmto parametrům nevyhovují. Neplatíme tím za tolik proklamovanou liberalizaci železniční dopravy až příliš velkou daň? Vyplatí se podstupovat takové riziko? Vždyť nejde o nic jiného než o lidské zdraví a životy!

Naše odborová organizace odpovědi na tyto otázky vlastně už dávno zná a riziko tohoto druhu naprosto odmítáme! A jsme přesvědčeni, že stejně jako my bude uvažovat i cestující veřejnost, které záleží na tom, aby naše železnice byla co nejbezpečnější. Pokud jsou platné zákony a předpisy nedokonalé tak, že šlendrián a zmíněnou benevolenci umožňují, je něco hodně špatně. A takové zákony je třeba neprodleně změnit!

Za Federaci strojvůdců ČR
PhDr. Libor Poláček


 

V jižních Čechách se srazily dva osobní vlaky. Na místě jsou záchranáři

U obce Mříč na Českokrumlovsku se srazily dva osobní vlaky. Na místě zasahují všechny složky Integrovaného záchranného systému. CELÝ ČLÁNEK

 

Provoz na trati 194 bude zítra (4. května) obnoven v plném rozsahu.

Vyjadřujeme hlubokou lítost nad zraněnými cestujícími z dnešních vlaků 8102 a 8103. Velmi se omlouváme za způsobené nepříjemnosti a přijmeme opatření, aby se podobné problémy již neopakovaly.

GW Train Regio a.s.

 

Vyjádření dopravce:

Vážení cestující,

vyjadřujeme hlubokou lítost nad následky dnešní srážky vlaků 8102 a 8103 v úseku Boršov nad Vltavou – Křemže. Během srážky bylo zraněno 14 lidí, mezi nimi i malé děti. Naštěstí nikdo nezemřel.

Viníkem nehody byl strojvedoucí vlaku 8102, který nevyčkal na křižování s protijedoucím vlakem a projel návěst Stůj ve stanici Křemže. Tento strojvedoucí již u nás pracovat nebude. Kromě toho vyvodíme i některé další důsledky, aby se to již neopakovalo.

Hluboce se omlouváme všem cestujícím, zvláště pak dětem a jejich rodičům. Zranění cestující, případně rodiče dětí mohou požádat o odškodnění. Všechny žádosti se budou vyřizovat individuálně.

Provoz na trati České Budějovice – Český Krumlov bude obnoven v závislosti na odstranění škod. Momentálně jezdí náhradní autobusy. Vlaky vyjedou nejpozději zítra, možná ještě dnes večer.

GW Train Regio a.s.

U havarovaného vlaku řešíme, zda se vyplatí opravit, říká po nehodě šéf GWTR

 

RADNICE VE VIMPERKU INFORMUJE

O květnových svátcích – 1.5. a 8.5. 2018 proběhne svoz komunálního odpadu podle harmonogramu svozu odpadů.


 

INFORMACE JIHOČESKÉHO KRAJE

Modrý běh zve na podporu lidí s autismem

NOC LITERATURY / noční čtení v Českých Budějovicích

Společenská odpovědnost firem není jen výsadou velkých společností

V Týně se setkali modeláři z celé republiky

VIDEO: U nás v kraji 27. 4. 2018


 

INFORMACE SPRÁVY NÁRODNÍHO PARKU ŠUMAVA

Soví voliéry v Borových Ladech budou otevřeny od 1. května každý den kromě pondělků až do konce září od 10:00 do 16:30 hodin.

V pondělí 30. dubna bude otevřeno Návštěvnické centrum Kvilda. Ostatní návštěvnická zařízení se pro veřejnost otevírají k 1. květnu. Březník a Poledník pak z provozních důvodů od 19. května. Těšíme se na vás.


 

Písecká nemocnice letos obnoví kapli i babybox
V létě pohodlně na Lipno i k Balatonu. FlixBus přidává další turistické destinace
Malé prodejny budou muset přidat, Kaufland přitvrdil v tahanici o prodavače
Tři filmy pro děti, žádá Jihočeský kraj v soutěži na lokálky
Zasypal Česko pyl z řepky? ‘Úplná blbost, pochází z jehličnanů,’ upozorňuje alergolog
Rozbor: Samosprávy daly víc dotací na sport než na sociální věci
ČESKÉ NOVINY: U hranic s ČR zachytává německá policie stále více migrantů

 

PŘEHLED DENNÍHO TISKU

Sobota 5. května: V sobotním tisku se dočtete o tom, že elektrický proud opět zdraží. Mladá fronta DNES informuje o končících závazcích za fixní ceny – spotřebitelé tak budou muset zvolit novou smlouvu. Deník Právo se věnuje kauze Fajád, získal totiž zprávu z vyšetřování Národní centrály proti organizovanému zločinu. A regionální Deník ‘zkoumal’, jak si čeští zdravotníci myjí ruce. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK

Pátek 4. května: V pátečník tisku se dočtete o tom, že ministerstvo financí chce napodruhé vybrat firmu, která vybuduje centrální registr hráčů hazardních her. Všímá si toho deník E15. Právo informuje o čím dál vyšší spotřebě vody v Česku a Lidové noviny upozorňují na to, že prorektorka Vysokého učení technického v Brně Mária Režňáková publikovala studie v predátorských časopisech. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK

Čtvrtek 3. května: Ve čtvrtečním tisku se dočtete, že česká města ve velkém investují do elektrobusů. Píše o tom Mladá fronta DNES. Regionální Deník upozorňuje na objev českých vědců, díky kterému by se lesy brzy mohly zbavit kůrovcových kalamit. A Lidové noviny informují o odchodu dvou vrcholových manažerů z České pošty. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK

Středa 2. května: Ve středečním přehledu tisku se dočtete, že stát chce přidat školkám od ledna příštího roku více než dvě miliardy korun, píší Hospodářské noviny. Mladá fronta DNES zjistila, že návrh zákona, který by povolil kouření v hospodách, má šanci projít i horní komorou parlamentu. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK

Pondělí 30. dubna: V pondělním tisku se dočtete, že v Česku se nestaví nové vodní elektrárny. Proto je odjíždějí české firmy stavět do zahraničí. Velký zájem je podle Hospodářských novin o Gruzii. Podle regionálního Deníku bude od 1. července vydávání řidičských průkazů jednodušší. Žádat o ně bude možné ve všech obcích s rozšířenou působností a bez nutnosti vlastní fotky. Více si přečtěte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ

Neděle 6. května: Jasno až skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 19 °C až 23 °C. Mírný severovýchodní vítr 2 až 6 m/s, na Moravě přechodně čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s

Sobota 5. května: Jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 19 °C až 23 °C, na jihovýchodě až 25 °C. Mírný severovýchodní vítr 2 až 6 m/s, na Moravě čerstvý 4 až 8 m/s s nárazy kolem 15 m/s. Aktualita: Slunečný víkend s příjemnými teplotami

Pátek 4. května: Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Odpoledne a večer postupně ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 17 °C až 21 °C, na jihovýchodě až 25 °C. Mírný severovýchodní vítr 3 až 7 m/s. Aktualita: Počasí opět zcela beze srážek

Čtvrtek 3. května: Oblačno až zataženo, na Moravě a ve Slezsku skoro jasno až polojasno, místy přeháňky nebo občasný déšť, na východě i bouřky. Nejvyšší denní teploty v Čechách 15 °C až 20 °C, na Moravě a ve Slezsku 24 °C až 28 °C. Mírný severozápadní až severní vítr, ve východní polovině zpočátku jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s. Aktualita: I dnes se mohou vyskytnout bouřky

Středa 2. května: Oblačno až polojasno, zpočátku v Čechách až zataženo a místy slabší déšť. Odpoledne a večer místy, hlavně ve východní polovině území, přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 20 °C až 24 °C, na východě a jihovýchodě až 26 °C, na západě a severozápadě kolem 18 °C. Mírný východní až jihovýchodní, v západní polovině Čech severovýchodní vítr 2 až 6 m/s v bouřkách zesílí. Aktualita: Odpoledne se začnou tvořit i bouřky

Úterý 1. května: Polojasno až oblačno, na východě zpočátku skoro jasno, v Čechách postupně až zataženo a ojediněle přeháňky. Nejvyšší denní teploty 18 °C až 22 °C, na východě až 25 °C. Slabý jihozápadní vítr 1 až 4 m/s.

Pondělí 30. dubna: Polojasno až oblačno, ojediněle, na východě odpoledne místy, přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 23 °C až 27 °C, na západě kolem 19 °C. V Čechách čerstvý jižní vítr 4 až 8 m/s, přechodně s nárazy kolem 20 m/s se bude měnit na západní. Na Moravě a ve Slezsku přechodně až silný jižní vítr 8 až 12 m/s s nárazy kolem 20 m/s. Večer vítr na celém území zeslábne. Aktualita: Dnes nás čeká větrné počasí, na východě i bouřky


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu

Číslo: PVI_2018/31

Vydaná: úterý 01.05.2018 11:45 (09:45 UTC)

Na jev: NEBEZPEČÍ POŽÁRŮ (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
Praha
Jihomoravský
od úterý 01.05.2018 11:00 do odvolání

Na jev: SILNÉ BOUŘKY (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
Praha
Středočeský
Jihočeský
Pardubický
Královéhradecký
Vysočina
Jihomoravský
Zlínský
Olomoucký
Moravskoslezský
od středy 02.05.2018 14:00 do pátku 04.05.2018 00:00

Na jev: SILNÉ BOUŘKY (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
Liberecký
od středy 02.05.2018 17:00 do čtvrtka 03.05.2018 00:00

S okamžitou platností rušíme minulou výstrahu.

Tato výstraha nahrazuje rušenou výstrahu č. 29/2018 a doplňuje ji o silné bouřky.

Počasí u nás bude ovlivňovat frontální rozhraní.

Během středečního odpoledne a večera (2.5.) se začnou na frontálním rozhraní, s vyjimkou západních Čech, místy vytvářet bouřky, které mohou být ojediněle silné. V noci na čtvrtek bouřky přechodně zeslábnou a během čtvrtka (3.5.) se opět budou místy aktivovat a ojediněle budou opět silné.
V noci na pátek zeslábnou. V bouřkách se ojediněle vyskytnou: přívalové srážky kolem 30 mm, nárazy větru kolem 20 m/s a ojediněle kroupy.

V důsledku déletrvajícího teplého a suchého počasí vzrostlo na našem území riziko vzniku požárů. Vysoké riziko je zejména na jižní Moravě a v oblasti Prahy

Doporučení ke zmírnění následků silných bouřek:
– Přívalový déšť může ojediněle vést k zatopení níže položených míst, sklepů apod.
– Pro omezení škod nárazovým větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.).
– Dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu větrem uvolněnými předměty, pádem ulomených větví apod. a zásahu bleskem.
– Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů zobrazených na stránkách ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci chytrého telefonu, tabletu, apod.

Doporučení k vyvarování se aktivit, které by mohly vyvolat požár:
– V lesích, ale i jinde v přírodě nerozdělávat oheň, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.
– Řídit se místními vyhláškami a zákazy, které v případech sucha a nebezpečí vzniku požárů mohou být vydány.
– Dbát na úsporné hospodaření s vodou.
– Být si vědom toho, že požáry mohou vzniknout i při úderu bleskem.

Vydalo: Centrální předpovědní pracoviště ČHMÚ – Praha/Miloš Dvořák ve spolupráci s VGHMÚř
http://www.chmi.cz/files/portal/…/meteo/om/zpravy/index.html

 


 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře