VIMPERSKÉ NOVINY: Odpovědi vimperského místostarosty Jiřího Caise na otázky redakce

VIMPERSKÉ NOVINY: Odpovědi vimperského místostarosty Jiřího Caise na otázky redakce

 

 

 

Místostarosta Vimperka Jiří Cais odpověděl na otázky redakce Vimperských novin. S jeho svolením přetiskujeme celý text: 

 

 

1. Proč jste se rozhodl angažovat v komunální politice?

Nevidím jinou možnost. Jsem aktivní člověk, který nechce pasivně přihlížet něčemu, s čím třeba nemusí souhlasit. Ve Vimperku jsem se narodil, žiji zde a chci zde vychovávat své děti. Navíc ve Vimperku od roku 2002 podnikám. Chci, aby byl Vimperk skvělým místem pro život můj i mých dětí, zároveň však, aby byl městem ekonomicky silným, konkurence schopným a turisticky atraktivním. Znáte nějakou lepší motivaci?


cais jiří2. Jak hodnotíme výsledky voleb?

Pro vimperskou ODS jednoznačný úspěch. Je vidět, že v lidech jsou naše pravicové ideje stále pevně zakořeněné. Bohužel ODS lidem v posledních letech na celostátní úrovni hodně ublížila a bude to ještě trvat, než získá ztracenou důvěru zpět. Jak ukázaly výsledky voleb nejen ve Vimperku, tak se jí to postupně daří. V ODS teď zůstali pracovití lidé, kterým není osud téhle republiky, ale samozřejmě ani jednotlivých měst lhostejný. A to je dobře. Za mě slibuji, že udělám pro blaho a rozvoj Vimperka absolutně vše. Nejsem zvyklý věci dělat napůl.
Obecně lze říct, že výsledky voleb jsou celostátním odrazem současné politické scény. Vidím zde odklon od klasických politických stran a velký nárůst preferencí různých uskupení bez jasně čitelné minulosti s neprůhlednou členskou základnou a již dnes provázenými neuvěřitelnými skandály.


3. Jaký máte názor na letošní volební kampaň?

Naši volební kampaň, kdy jsem zastupoval ODS jako leader, jsme se snažili koncipovat s jedinou myšlenkou – předávat pozitivní energii. Rozhodne nenapadat konkurenty. Nechtěli jsme se nechat vtáhnout do negativní kampaně, což se podařilo. I když samozřejmě i do mě se střílelo. Což jsem ale celou dobu bral sportovně a nenechal se vyprovokovat. V tomto trendu bychom chtěli pokračovat i nadále. Zároveň být spojovacím článkem a jakýmsi mediátorem pro urovnání všech sporů ve Vimperku. A že jich v poslední době není zrovna málo. Toto beru možná jako náš nejdůležitější úkol.

4. Jaké jsou Vaše představy o budoucnosti Vimperka?

Vimperk musí v budoucnu profitovat ze své zeměpisné polohy, ze Šumavy z našeho největšího národního parku, který máme za humny. To je místo, kam každým rokem jezdí stovky tisíc turistů. A ne nadarmo se o Vimperku říká, že je její branou. Zdá se mi, že do Vimperka těch turistů zavítá velmi málo. Rád bych ve své práci navázal na bohatá období naší historie, vždyť Vimperk dlouhá léta patřil mezi nejbohatší a nejaktivnější města na jihu Čech. Velice důležitá teď bude spolupráce a společná propagace našeho největšího klenotu, kterým je zámek. Já osobně ho považuji za jakýsi dosud neobjevený diamant. Místo, které nám otevře brány do celé repliky, nebo spíše do celé Evropy. Jeho historická hodnota je nevyčíslitelná a unikátní v rámci celé Evropy.

5. Čeho byste chtěl v nadcházejícím období z pozice místostarosty v našem městě dosáhnout?

Chceme se bavit o strategických záležitostech společně a hlavně plánovat dopředu důležité věci. Vimperk tak bude mít jednoznačnou koncepci svého fungování. Také chceme vytvořit dokument Strategicky plán města 2015-2020. Chci aktivně podporovat práci výboru pro strategický rozvoj města, který bude sdružovat všechny zastupitele napříč spektrem. Na tom by částečně měl výbor spolupracovat a shodnout se na základních myšlenkách. Dále chceme maximalizovat hledání externích zdrojů pro město. Určitě se chceme více zaměřit na získávání dotací pro Vimperk. Ať již to bude z evropských nebo národních fondů.
Důležitou věcí je také zlepšit prezentaci města směrem navenek. Pravidelně předkládat občanům Vimperka důležité informace ve stravitelné podobě, které se budou týkat klíčových rozhodnutí vedení města. Zároveň ale chceme za pomoci médií do města přilákat více turistů, kteří přinesou místním peníze. Vimperk má turistům co nabízet, jen se o Vimperku často neví. Vždyť zkuste přemýšlet, co jste se za poslední roky o Vimperku dočetli v krajských či celostátních médiích? Problém, problém, problém, hádky, napadání. Nic co by turisty zvedalo ze židle a nutilo k návštěvě Vimperka. Musíme se naučit zajímavě prezentovat naší historii, ale také současnost. Naše plány, naše vize, společnou budoucnost.

6. V médiích se často řešil problém bezpečnosti. Jak ho chcete řešit vy?

Chci se do problémových lokalit sám vydat a pohovořit si s místními. Abych opravdu věděl, co je trápí a co jim vadí. Rozhodovat o něčem od stolu místostarosty podle mě není dobré. Věřím, že problém se podaří vyřešit přímo v terénu. Navíc chceme pořádat setkání s občany přímo na místě, o kterých se často mluví. První setkání plánujeme na místě dnešního koupaliště, které se právě rekonstruuje. Chceme přímo na místě vysvětlovat a ukazovat. Předejít tak spekulacím a nepravdám. Taková setkání budeme opakovat. Další může být třeba u křižovatky Fišerka, ze které by se konečně měl stát kruhový objezd. O termínech těchto setkání budeme všechny intenzivně informovat.

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře