LIPENSKO: Dravé saně začaly s tréninkem, chtějí opět zvítězit

LIPENSKO: Dravé saně začaly s tréninkem, chtějí opět zvítězit

 

Dravé saně – jméno týmu lipenských děvčat, většinou z Vyššího Brodu a okolí, ale i z Lipna nad Vltavou, který začíná s tréninkem ve zvláštní disciplíně – závody dračích lodí. Právě závodem Lipno Dragon Boat Race 2018 o víkendu, který začíná 18. květnem, odstartuje letošní letní sezóna u Lipenské přehrady.

Poprvé se Dravé saně na vodu chystají dnes, na konci minulého se sešly aby po zimě připravily loď. „Jsme na naše děvčata pyšní, protože reprezentují Lipensko na závodech po celé republice,“ říká Milan Zálešák, starosta Vyššího Brodu a člen představenstva Turistického spolku Lipenska.

Děvčata mají samozřejmě různé povahy, vzdělání i povolání, na lodi, jenž dostala jméno KAREL podle jediného muže na palubě, kterým je kormidelník Karel Troják, ale táhnou bez výhrady za jeden provaz. „Nepamatuji, že bychom se nějak pohádaly. Občas jsme museli s Karlem zařvat a uklidnit vypjatou situaci. Stane se, že některá nemá svůj den, ale všechny jsme amatérky a tenhle sport děláme pro radost,“ uvádí loňská kapitánka Eva Menzingerová, která se živí jako dispečerka silniční dopravy. „V týmu jsou děvčata různého povolání od učitelek po lékárnici či zdravotnici,“ doplňuje jí letošní první žena lodě Lucie Jarošová, která pracuje ve veterinární ordinaci svého manžela. Tomuto sportu se na Lipensku věnuje zhruba 30 dívek a žen ve věku od 12 do 55 let. Na loď se při závodech dostane 21 z nich.

Dravé lipenské saně absolvují závody dračích lodí nejen na jihu Čech již šestým rokem a momentálně tu nemají konkurenci. „Holky se snaží, berou tenhle sport nesmírně vážně. Když je při závodě vidím, jak se snaží, stříká z nich pot a poráží mladší holky nebo smíšené posádky, často se mi stane, že mi vyhrknou slzy,“ vypráví kormidelník Karel Troják, který je vedoucím informačního střediska ve Vyšším Brodě a zároveň zdejší známý vodák. „Hodně tu záleží na lidech. Složka vzájemného sehrání hraje důležitou úlohu. Na začátku se nám stalo, že jsme prošvihli start, protože holky kecaly a nevšimly si, že už máme vyrazit. Od té doby jsou disciplinované, což je v tomto sportu základ.“

Děvčata mají společně domluvenou celou řadu pokynů, které si za léta zautomatizovaly, oblíbená je například rychlost na dámičky, při níž mají povoleno zmírnit tempo. Dravým saním se občas stane, že vypadnou z tempa nebo se ve větších vlnách trefí navzájem pádlem. Dračí loď je dlouhá 12,5 metrů, bez posádky váží kolem 250 kg, má tvar otevřené kánoe s dračí hlavou na špici a dračím ocasem na zádi.

V sestavě je maximálně 20 vsedě pádlujících závodníků a bubeník, který sedí na špičce čelem k posádce a udává rytmus údery do bubnu, a kormidelníkem stojícím na zádi a řídícím směr. Váha lodi s úplnou posádkou může přesahovat i dvě tuny. Dravé saně se scházejí i mimo tréninky a fungují jako jedna velká rodina, v létě mají víkendové soustředění, rády se scházejí i na bowlingu.

„Do závodů v Lipně se může přihlásit kdokoliv, registrace probíhají na webu lipno.info. Sestavte tým 21 lidí a zúčastněte se, závody v různých katagoriích trvají po celý víkend. Přijede vždy několik desítek posádek. Zahájení sezóny na Lipně bude ideálním dnem pro rodiny s dětmi. V rámci zahájení letní sezóny si můžete celý den vyzkoušet nejrůznější atrakce: dětskou dračí loď, lezeckou stěnu, skákací hrad nebo výtvarné ateliéry a těšit se můžete také na pohádková představení pro děti a večerní koncerty,“ vyjmenoval Vojen Smíšek, tiskový mluvčí Lipna.

Text a foto: (pp)

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře