TÝDEN NA RADNICI (44): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá...

TÝDEN NA RADNICI (44): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá víkendová inventura

Je pátek 13. dubna. Kdekdo to zdůrazňuje i řeší.

Byli jsme se podívat v pátek odpoledne na skupinu studentek. Studují dálkově a scházejí se u nás v komunitním centru celkem pravidelně, každých 14 dnů. Přes počítač se napojují na internetové přednášky. Pro tento semestr si vybraly téma „Čínská medicína“. Po každé přednášce z toho dělají zkoušku. A dnes slavily dokončení tohoto semestru. Nechaly mne i hádat, které bylinky měly na stole. Tak jsem poznal mátu a oregano, šalvěj těsně vedle. Pro nás hezké zakončení tohoto týdne na radnici. A moc díky Renatě Leškové, která tomu všemu pomáhá.

Na ranní poradě odborů města, každé pondělí v 7,30 v zasedačce, se probírá týdenní plán práce, kdo kdy někam jede, hodnotí se splnění úkolů minulého týdne. Taková operativní činnost. A také se tam otevřela některá mediální vyjádření minulého týdne, třeba i zastupitelů. Začínají důležité i složité stavby a vše se řeší za pochodu. Všichni snad chápou snahu zlepšit život na sídlišti Míru, a to si nezaslouží cholerickou hysterii. Vše se dá do pořádku, vše půjde tak, aby to bylo dobře.

Na radě města jsme jednoznačně dali na vědomí všem neplatičům nájemného nebo služeb v našich bytech: „Jestliže chceš bydlet, tak nesmíš dlužit a musíš se chovat podle domovního řádu. Jinak nájem mít nebudeš.” Největší problém je při soudním vyřizování výkonu, trvá to trochu déle, než by bylo dobře.

Pozvali jsme na radu města vedoucí úřadu práce ve Vimperku Jitku Bednarčíkovou. Nezaměstnanost u nás je 2,8%, dávky pobírá ze správní oblasti Vimperska 288 žadatelů. Na okrese Prachatice je kolem 1500 volných míst. Myslíte, že seženete přes „pracák“ řidiče náklaďáku, kuchaře, zedníky, obslužný personál, zdravotnici? Ani náhodou. Obdivuji podnikatele, jak a kde všude zkouší najít lidi do svých podniků. I ze zahraničí.

A co my na městě, jak jim můžeme pomoci? Třeba tím, že pro ně budou byty, spravené a čisté město s atrakcemi jako je Rákosníčkovo hřiště, bazén po celý rok,  ale i opravené školy s mimoškolními aktivitami, slušná doprava atd.. A že tu budou lidé, kteří dělají do sportu, klubů, technických kroužků a přitahují k tomu děti a mládež. To podpoříme. Letos poprvé bude například sportovní komise rozdělovat jeden milion korun na sport ve městě. Musí to být symbióza města s podnikateli. A podmínkou je proto dostat sem peníze, privátní, grantové, komunální.

Tento týden mě kraj znova potvrdil, že kruháč na Fišerce bude v roce 2019 postaven. Štve mne, že nemáme spravené místní vozovky. Za charitou v Pravětíně je asi 500 metrů cesty, která je ještě Pozemkového fondu ČR. My jsme o něj zažádali asi před půl rokem. Je až absurdní, jak se převod na město vleče. Místo, aby se vlastník (stát) postaral o svůj majetek, řádně ho spravoval, opravil, tak nic…. A my tam ty díry nemůžeme opravit, protože to není naše. Kdybych dal příkaz, tak půjdu do basy. Neskutečné, co? Lidé v Pravětíně, sorry.

Ve středu zasedala komise prevence a bylo pracovní zasedání zastupitelstva před pondělní schůzí. Myslím, že se mi podařilo hodně pro město dojednat na kraji, a to byla i omluvenka, proč jsem tam nebyl.

Zajímavé pojetí zvolili ti, co „hledají Vimperk“. Jednalo se o prostor letního sportovního areálu. Seděl jsem v jedné ze čtyř skupin spolu s místostarostou Lukášem Sýsem, ředitelkami mateřinek Irenou Helmovou a Zdeňkou Gálovou, zástupcem ZŠ TGM Josefem Bejčkem a dalšími. Nápadů a připomínek si napsali moderující asi 60. Uvidíme, co zajímavého a reálného z toho vyjde. Trochu mne překvapilo, že tam nebyla znát aktuální informace o probíhajících stavbách a rozpracovaných plánech co dělá město. Určitě požádáme partu, která jistě zajímavou akci připravila, o spolupráci při tvorbě sportovního strategického plánu města. Bez něj si na finance od státu nesáhneme. Tak uvidíme, jak se shodneme. Ty desítky milionů pro město bude sakra potřeba…

Tvrdě a důsledně rozjíždíme další a další kontakty právě na granty. Měli jsme i proto jednání s vrcholovými zástupci ČS. Byla dohodnuta přímá spolupráce od projektů na úrovni státu a Evropy po místní agendu. Kraj si pohlídáme sami. Asi víte, že se nám touto formou podařilo uspět s projekty na přechod pro chodce na Pasovské a tartanové hřiště.

Nu a týden končil na setkání se studentkami. A vůbec nevadilo, že řada z nich je z kategorie 65 +.
Moc gratulujeme a díky. Jste skvělé.
Hezký víkend a držte nám palce.

 

Pavel DVOŘÁK (JIH 2012), starosta města Vimperk

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře