TIPY NA RODINNÉ VÝLETY: Jaro už je tady a hladina lipenské přehrady...

TIPY NA RODINNÉ VÝLETY: Jaro už je tady a hladina lipenské přehrady se začíná plnit loděmi, nejen výletními

Václav Chalupa / Foto: Ludvík NOVOTNÝ

 

Motorové čluny, plachetnice, ale postupně i wakeboardy či paddleboardy zaplní hladinu lipenské přehrady či okolních vodních ploch.  Na vodu byla spuštěna i jedna ze dvou velkých výletních lodí, které budou po celém Lipensku vozit turisty až do konce října. Díky slunnému počasí a vysokým teplotám posledních dní hladina lipenské přehrady, která je největší vodní plochou u nás, ožívá čilým ruchem.

„Led ale ještě v některých zátokách úplně neroztál a stále zde zůstává ledová tříšť, ale na vodu již vyrážejí první nedočkaví milovníci vodních sportů zatím oblečení v péřových bundách, což je jasným důkazem, že zimní sezóna plynule přechází v tu letní, kterou již všichni vyhlížíme,“ říká Jiří Mánek z Turistického spolku Lipenska, který se stará o rozvoj cestovního ruchu od Stožce po Rožmberk.

Jako ideální pro veslařský sport označil aktuální počasí a podmínky stříbrný medailista z barcelonské olympiády v roce 1992 Václav Chalupa, který si Lipno nad Vltavou vybral jako svůj nový domov a momentálně zde od minulého roku trénuje dětský i dospělý veslařský klub. „Poprvé jsme byli na vodě v úterý. Od té doby chodím i několikrát denně. Teploty nad 20 stupňů, nefouká vítr, hladina je jako zrcadlo. Všem veslařům doporučuji,“ uvádí stříbrný olympijský medailista z Barcelony Václav Chalupa, který je trojnásobným vítězem světového poháru ve veslování. Přes léto je možné objednat si u něj výukovou hodinu formou zážitku. „Máme tu speciální lodě, které jsou neuvěřitelně stabilní, široké, můžu si dovolit tam posadit každého. Nikdy se mi nestalo, že by z lodě někdo vypadl,“ doplnil Chalupa.

V lipenské půjčovně lodí Intersport Rent jsou k dispozici plachetnice, motorové a elektročluny. Celkově je zde 21 lodí. Provozovatelé půjčovny již začaly s přípravami a od soboty tu bude možné projet se na člunu. „Spouštíme na vodu první motorové čluny a následovat budou i malé kajutové plachetnice. Celá flotila bude připravená od 28.dubna,“ uvedl Vojen Smíšek, tiskový mluvčí společnosti Lipno servis , která půjčovnu provozuje. Motorové čluny splňují podmínku výkonu do 10 kW, která od roku 2015 umožňuje jejich provoz na Lipně. Zájemci o projížďku navíc nemusí vlastnit žádné speciální řidičské oprávnění. „Čluny i plachetnice v naší půjčovně mohou klienti řídit bez průkazu vůdce malého plavidla. Před vyplutím projdou základním školením od našeho personálu a pak si mohou vychutnat tento nevšední zážitek,“ dodává Smíšek.

Osobní lodi Vltava a Adalbert Stifter společnosti Rosenberger – Lipno – Line, která zde provozuje lodní dopravu, začnou vozit veřejnost od 14. dubna. Loď Vltava v létě zajišťuje spojení mezi obcemi Horní Planá a Černá v Pošumaví. Adalbert Stifter zve k linkovým a okružním plavbám v jižní části vodní nádrže. „Loni jsme svezli zhruba 50.000 lidí. Jednalo se o naši nejúspěšnější sezónu na Lipně. Zájem nás těší, proto přidáváme plavby navíc,“ uvedl Karel Andrle, zástupce firmy, která na Lipně vozí místní i turisty již dlouhá léta.

Obě lodi na jaře poplují o víkendech, svátcích, i v některých všedních dnech. V hlavní sezoně pak budou stále v jednom kole s novými plavbami a rozšířeným programem. Připravují se  například další večerní plavby s živou muzikou. V červenci a v srpnu společnost přidává nový dětský program na tři dopolední plavby. Více práce mít také loď Vltava, turisté i s jízdními koly budou moci v létě denně cestovat z Lipna nad Vltavou do Frymburku, Černé v Pošumaví, Horní Plané a zpět.

Dětští jachtaři se chystají na vodu až ve druhé polovině dubna. Podle instruktora lipenského jachtařského klubu Jana Myslíka je zatím pro děti příliš studená voda a případné překlopení lodi by mohlo ohrozit jejich život. Předpokládá, že se klubu letos zapíše zhruba 10 dětí. „Těžko předpovídat. Dnešní děti raději sedí u počítače, než aby šly sportovat, i když mají Lipno u domu a tento zajímavý sport by mohou provozovat jen v málo destinacích u nás,“ tvrdí Myslík. Během léta tu bude sedm závodů, první o víkendu 21. a 22. dubna. TOP  podnikem budou závody kajutovych plachetnic (www.lipnocup.cz)

Vrcholem sezóny letních sportů na Lipně bude 18. ročník legendárního závodu Lipno Marathon, který odstartuje 2. června v 10 hodin před Marinou Lipno. Závodu se zúčastní přes 50 lodí, které poplují až do Černé v Pošumaví a zpět do Lipna nad Vltavou. „Ten závod zbožňuji, ale je těžké v něm obstát. Pokud čas dovolí, pak se zúčastním i některých dalších víkendových závodů, buď v roli závodníka, nebo na postu trenéra,“ uvádí David Křížek, který je sedmadvacetinásobným mistrem republiky v různých lodních třídách, historicky nejznámějším českým jachtařem a členem SECTOR No Limits, což je sdružení nejextrémnějších sportovců světa.

Text a foto: (pp)

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře