TÝDEN NA RADNICI (43): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá...

TÝDEN NA RADNICI (43): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá víkendová inventura

Zase to byl týden trochu kratší, pro nás na radnici ale spíše opticky.

A také na radnici, stejně jako v životě, jsou někdy pěkné i úsměvné situace. A tak Břéťovi Královi zůstává jeho kolo Apache jako služební, pomůže nám jako kurýr ještě nějaký čas. Díky. Jeho nástupce pořád hledáme.

Rada tentokrát byla až ve středu a jak radní mají svůj osobní pracovní plán na týden nastavený jinak, tak jsme projednávání několika věci raději odložili, než abychom to schvalovali v minimálním počtu.

Rozhodli jsme o technickém zajištění pouti, která bude u Volyňky 2. – 3. června. Dále jsme schválili smlouvy v rámci festivalu NATURVISION 2018. Obě akce má na starosti odbor školství.

Pro odbor investic byl potřeba souhlas se zajištěním dočasných skládek pro některé stavby a společnosti Energie AG Teplo Vimperk jsme dali souhlas s vybudováním teplovodní přípojky CZT pro výstavbu krytého bazénu.

Bytová komise předložila jedenáct usnesení o uzavření nebo prodloužení nájemních smluv k bytům. Jejich návrh, včetně termínů, rada potvrdila.

Na ZŠ Smetanova ředitel Vladan Pokorný rozjednal zajímavou spolupráci s Rohde & Schwarz ohledně vybudování třídy pro technickou a počítačovou výuku. Tak jsme prošli zázemí, které škola má, kam by to šlo umístit. Projekčně tam jsou prostorové možnosti. Otázkou je, pro vedení města, i efektivita zapojení do celkového objemu výukového rozvrhu školy. To znamená, kolik hodin týdně by se tam učilo v rámci vyučování a kolik hodin by bylo nabídnuto kroužkům nebo DDM. Projektant ing. Vyskočil připraví studii, jak by to, v souladu s různými předpisy, šlo udělat. Dobrá iniciativa.

S panem Šebestou jsem jednal o budoucnosti jeho stavby na sídlišti. Záměr udělat restauraci, včetně letního venkovního provozu, a využít volný prostor na hřiště pro děti, je dobrý. Snad se mu to podaří. A také musí odvezené stavební buňky nějak zlikvidovat, meziskládka v Hrabicích je pouze rychle dočasná.

Docela složitá byla jednání s ČSAD Autobusy k  vyúčtování místní dopravy ve Vimperku za rok 2017. Je to stará smlouva a je nákladově jinak koncipovaná než smlouva pro letošní rok. Během loňského roku došlo k významnému zdražení vstupů a zásahem státu ke zvýšením platů řidičů. Požádali jsme o další detailní rozbory i s ohledem na obsazenost jednotlivých linek. Než uznáme prokazatelnou ztrátu činnosti ČSAD (něco kolem 120 tis. Kč), chceme pro zastupitele mít připravený materiál pro rozhodnutí.

Místostarosta s odborem investic připravovali harmonogram a další plány pro rekonstrukci Mírové ulice. Jsme tady na radnici od toho, abychom něco i pro lidi na sídlišti udělali. Těch šest měsíců, co bude všechno probíhat, bude náročných. Ale hysterii některých lidí a surovou kritiku odmítáme.

Nu a jinak příprava zastupitelstva, řada jednání s investory, podepisování rozhodnutí rady města, to je to obvyklé, nechci se opakovat.

Dost mne zarazil výsledek výzkumu „Města pro byznys“ v našem kraji. Je to takové srovnání města v rovině podnikatelského prostředí (14 kritérií hodnocení) i oblasti přístupu veřejné právy (9 kritérií). Byli jsme na přelomu let 2010 několikrát v první trojce (dvakrát i první) v posledních dvou létech jsme spadli na 15. a 13. místo ze 17 hodnocených měst s rozšířenou působností (malé okresy). To není dobré. Zejména je pro nás výzvou zlepšit naše 14. místo v „podnikatelském klimatu města“…

A v pátek jsme měli neformální setkání se čtyřmi poslanci sněmovny za ANO v Prachaticích. A spolu s ostatními starosty to byla místy ostrá, ale doufám, že i podnětná situační kritika. Pro nás pak bylo důležité i navázání osobních kontaktů pro přímou linku město – poslanec parlamentu.

Snad už přišlo jaro, je před námi hodně práce s úklidem města. Jen si tak říkám, kdo shrabe to listí nejen na pozemcích města, ale i jinde. Doba společného úklidu kolem paneláků, kolem obchodů, škol, sportovišť, atd. je asi nenávratně pryč. Nebo se o to někdo pokusí?

Hezký víkend.

Držte nám palce.

Pavel DVOŘÁK (JIH 2012), starosta města Vimperk

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře