TÝDEN NA RADNICI (42): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá...

TÝDEN NA RADNICI (42): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá víkendová inventura

Týden velikonoční. Byl o jeden den kratší, ale nabitý i těžkým jednáním.

V pondělí byla, jako vždy, schůze rady města. Břeťa Král, vimperský kurýr, po téměř patnácti letech služby pracovně končí. Byl neodmyslitelnou a nepřehlédnutelnou součástí kolektivu radnice. Tajemník o něm napsal na webu města: „Jen tak pro zajímavost po celou dobu své činnosti ujel na kole cca 40 000 kilometrů, což je téměř vzdálenost kolem celé zeměkoule, pěšky odhadem ušel cca 30 000 kilometrů a doručil více jak 100 000 kusů písemností“. Prostě správný chlap končí. A tak jsme mu odsouhlasili odprodej „jeho kola APACHE“ jako nepotřebného majetku města. Snad si ho dlouho užije. Díky.

Byla schválena smlouva na technický dozor rekonstrukce kuchyně ZŠ TGM. Začne se někdy v půlce června a musí to být hotovo do konce září a hlavně bude to komplet nové.

Na posledním zastupitelstvu jsme schválili peníze na rekonstrukci ulice Mírová na Sojčáku. Rada schválila smlouvu s firmou STRABAG a může se do toho jít. Alespoň trochu se snad uleví s parkováním.

Byl jsem se tam na sídliště podívat, prošli jsme s manželkou místa, kde jsme 36 let bydleli. A začíná se to tam lepšit. Třeba zmizely ty strašné buňky na stavbě Standy Šebesty a rýsuje se tam sedlová střecha. Před časem jsem s ním mluvil a to, co mi slíbil, to udělal. Moc mu držíme palce, je to hodně pozitivní.

Vybrali jsme i administraci „papírů“ pro stavbu bazénu. Trochu se to protahuje, ale je to zatraceně složitá stavba. Musíte mít na to perfektní „profiodborníky“. Vybrali jsme firmu, která má za sebou několik výběrových řízení právě na bazény. Tak už může začít to vše připravovat. I pro naše zásadní rozhodnutí zda bude letos ještě sezóna na současném bazénu, nebo tam už bude stavba.

A už připravujeme tradiční přehlídku filmů o přírodě NATURVISION 2018. Jsou dohodnuty smlouvy s německým partnerem, rád jsem je podepsal.

Rada rozhodla, že odbor školství připraví, podle zákona, konkurzy na funkci ředitelek základní školy TGM a mateřské školy 1. máje. Pracovní smlouvy jim končí k 31. 7. 2018. Předpoklad je, že vše proběhne květen-červen.

Rada odsouhlasila smlouvu o vybudování Rákosničkova hřiště firmou Lidl ČR za 1,6. mil Kč. Bude vybudováno v prostoru u Volyňky a slavnostní otevření bude 24. června. Moc díky iniciátorkám akcí na podporu, hlavně kolegyni Ivetě Preslové. Za město jsme vše pro stavbu připravili. Byl jsem překvapen, kolik kolegů a kolegyň starostů na kraji o našem výsledku vědělo.

Hodně práce je kolem „Strategie sportovní činnosti“. Mělo to být dávno hotovo, vyhlásili to už na konci roku 2016. Je to nutná věc a podmínka pro žádání na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy o dotace na sportovní aktivity i investice. My jsme přes tento program dostali desetimilionovou dotaci na tartanové hřiště. Po prvním červenci to, bez tohoto materiálu, nebude možné. Dáváme to dohromady, snad to stihneme. Jednal jsem s mým kamarádem, senátorem Jaroslavem Větrovským, s firmami co to umí udělat i se starostou Prachatic Martinem Malým. Mám od nich slib pomoci. A intenzivně musí na tom pracovat sportovní komise města vedená Karlem Hudečkem.

Místostarosta Lukáš Sýs byl na vyhlášení sportovce okresu. Bára Havlíčková, olympionička lyžařka zvítězila. Její příběh mne hodně zajímá. Má toho strašně moc před sebou. Dostat se dál, to není jenom o využití vlastních schopností, ale také o štěstí na lidi kolem, trenéry a hlavně aby drželo zdraví. Dobře to znám z profihokeje… Gratuluji.

Jarda Uhlík (fotbal TJ Šumavan Vimperk) byl vyhlášen trenérem roku a další sportovci od nás tam byli hodně úspěšní. Gratulujeme všem.

Na kraji bylo setkání starostů v rámci Svazu města a obcí. Taková „nalejvárna“ toho co nás čeká, jako třeba ochrana osobních dat (platnost nařízení EU ke konci května), statistika, jak půjdou dolů dotace (vystoupení VB z EU), atd.

Ale hlavně vše visí na tom, jak a kdo bude v naší zemi vládnout. Ono se to nezdá, ale i my na městě už nutně potřebujeme rozhodnutí centra, třeba v oblasti zdravotnictví, školství, dopravy, odpadů i dotací, jak můžeme plánovat. Vimperk potřebuje jenom na opravy a dodělání věcí odhadem kolem půl miliardy. Bez závazků i plánů centra „je všechno na vodě spekulací“. Letos jsme sehnali na město přes 220 mil. Kč. Ale jak dál?
Dost dlouho to trvá, je nejistota. A státní správa a samospráva města, stejně jako třeba já nebo vy privátně, se těžko rozhodujeme.

Marketing města, prezentace v televizi, propagace na autobusech – to všechno je dobrá věc. A tak jsem měl i jednání s dalšími médii. Tentokrát s rádii. Zajímá nás hlavně náš region. A máme šikovné spolupracovnice na odboru školství. Lenka Švecová a Renata Lešková mají zkušenosti, a tak to dostali na starost. Vidíme to pozitivně.

A ještě jeden příjemný pocit. Dobře se nám rozjíždí odbor rozvoje, tak uvidíme. Tak výsledek za půl, tři čtvrtě roku bude sakra důležitý. Musí se nám náklady vrátit.

Tak vidíte, není toho málo. A do toho agenda podpisů, příprava jednání rady, atd., atd. Znova musím pochválit místostarostu a radu, jak to tady během mé nepřítomnosti zvládli.

A to ještě připočtěte řadu schůzek, rozhodnutí a přípravy co dělá místostarosta Lukáš Sýs ve svých svěřených oblastech. Hlavně se Zdeňkem Kutilem, radním pro investice a opravy. Jede se naplno a jede se podle plánu. Díky.

Tak hezké Velikonoce, užijte si prodloužený víkend.

Držte nám palce.

Pavel DVOŘÁK (JIH 2012), starosta města Vimperk

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře