RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Velikonoční mazance

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Velikonoční mazance

 

1. JEMNÝ MAZANEC (předpis po babičce)
Suroviny:
35 dkg hladké mouky
35 dkg hrubé mouky
špetka soli
14 dkg moučkového cukru
18 dkg másla
asi 250 ml smetany nebo mléka
1 vanilkový cukr
4 dkg droždí (kvásek)
4 žloutky
citrónová kůra

rozinky, mandle
1 vejce na potření

Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl,cukr,vlahé máslo, vanilkový cukr a kůru. Mouku zaděláme vzešlým kváskem, přidáme v mléce rozšlehané žloutky a vypracujeme tužší hladké těsto. Necháme vykynout. Do vykynutého těsta zapracujeme rozinky, utvoříme bochánek, který necháme ještě ½ hodiny kynout. Potom pomašlujeme vejcem, doprostřed uděláme kříž a posypeme mandlemi.
Pečeme zvolna asi 1 hodinu (185°C)

 

2. BOCHÁNEK (Strašín)
Suroviny:
1 kg polohrubé mouky
25 dkg másla
1 vanilkový cukr
18 dkg moučkového cukru
kůra z 1 citrónu
5 dkg zmlazených kvasnic
¼ l mléka
5 žloutků

1 vejce na potření, rozinky, mandle

Žloutky utřeme s máslem a cukrem. Přidáme ostatní suroviny a zaděláme hladké těsto. Necháme minimálně jednu hodinu kynout. potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme při 185 °C asi 1 hodinu.

 

3. MAZANEC (1931)
Suroviny:
50 dkg hladké mouky
50 dkg hrubé mouky
4 žloutky
20 dkg másla
20 dkg moučkového cukru
sůl
špetka tlučeného anýzu
5 dkg droždí (kvásek)
½ l mléka (lijeme postupně)

rozinky, mandle
1 vejce s mlékem na potření
Postup recept č. 1.

 

4. MAZANEC JEMNÝ (1927)
Suroviny:
80 dkg hladké mouky
15 dkg moučkového cukru
špetka soli
3 strouhané hořké mandle
4 dkg kvasnic (kvásek)
3 žloutky
14 dkg másla
3 dcl mléka (podle potřeby)
citrónová kůra

rozinky, mandle, vejce na potření
Postup recept č. 1.

 

MAZANEC S ANÝZEM
3 žloutky, 12 dkg cukru, 15 dkg másla, 50 dkg polohrubé mouky, 2 dl plnotučného mléka, 1 droždí (kvásek z cukru, droždí a mléka), 1 lžička nadrceného anýzu, kůra z 1 citrónu, hrst rozinek máčených v rumu, mandle nebo ořechy na ozdobu, 1 vejce na pomašlování

Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr, vlahé máslo, rozinky, anýz a kůru. Mouku zaděláme vzešlým kváskem, přidáme v mléce rozšlehané žloutky a vypracujeme tužší hladké těsto. Necháme vykynout. Do vykynutého těsta zapracujeme rozinky, utvoříme bochánek, který necháme ještě ½ hodiny kynout. Potom pomašlujeme vejcem, doprostřed uděláme kříž a posypeme mandlemi nebo ořechy. Pečeme zvolna při 180 °C asi 1 hodinu.

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ

 

 

Komentáře

komentářů