RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Králík s vínem a slaninou

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Králík s vínem a slaninou

 

1 králík, 25 dkg slaniny, máslo, 1 velká cibule, 5 stroužků česneku,
3 snítky rozmarýnu, 6 kuliček černého pepře, sůl, 2 dl červeného vína

V pekáčku rozpustíme máslo, na kterém osmahneme oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme nasekaný česnek a za stálého máchání necháme zpěnit. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a přidáme do pekáčku. Králíka omyjeme, osolíme a naplníme rozmarýnem. Dáme ho do pekáčku, přidáme koření, podlijeme asi 2 dl vody a zvolna pečeme do červené barvy. Během pečení králíka obracíme a přeléváme výpekem, případně doplníme vodu. Když je maso měkké, králíka vyndáme a naporcujeme. Do výpeku přidáme lžíci másla a víno, necháme asi 5 minut povařit a scedíme. Do omáčky vrátíme porce králíka a prohřejeme. Podáváme s vařenými brambory nebo jen s chlebem.

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ

 

Recept a foto z knihy Lucie Kohoutové Tradiční svátky a recepty ze šumavské vesnice. Knihu dostanete v knihkupectvích nebo na www.dona.cz.

 

 

Komentáře

komentářů