RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Velikonoční nádivky
JEHNĚČÍ NÁDIVKA (Přešticko)
25 dkg pečeného jehněčího masa
25 dkg uzeného bůčku
6 housek
3 vejce
Mléko
Sekané kopřivy, petrželka
Sůl, pepř
Housky nakrájíme na kostičky a necháme nasáknout mlékem (nesmí plavat). Maso nasekáme a promícháme se žloutky. Vymačkáme housky, přidáme je k masu a zlehka zapracujeme sníh z bílků. Promícháme s bylinkami a ochutíme solí a pepřem. Dáme do vymazaného pekáčku a pečeme při 180 st. asi 30 minut.
VELIKONOČNÍ NÁDIVKA (Maleč)
25 dkg vařeného vepřového masa
25 dkg hovězího vařeného masa
25 dkg uzeného masa
4 rohlíky
5 vajec (sníh)
Jarní bylinky (kopřivy, petrželka, pažitka, listy pampelišky)
Mléko
Sůl, pepř
Postup jako u první nádivky.
NÁDIVKA (Vůně dobrot z podhůří Šumavy)
30 dkg kuřecího nebo králičího masa
3 dkg vepřového masa
30 dkg uzeného masa
10 rohlíků
10 vajec
1 cibule
slanina
Bylinky (kopřivy, popenec, petrželka, listy pampelišek,…)
Muškátový květ, pepř, sůl
Maso uvaříme a nakrájíme na kostičky. Rohlíky nakrájíme a zalijeme vývarem z masa a necháme nasáknout. Na slanině podusíme cibulku. Vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a nasekané bylinky promícháme s rohlíky a nakrájeným masem. Směs dáme do pekáčku, který jsme vymazali a vysypali strouhankou a pečeme zvolna asi 45 minut.
DRŮBKOVÁ NÁDIVKA (Nahořánky) – je to taková dietní verze nádivky
Kuřecí drůbky (játra, srdíčka, možno i žaludky)
Máslo na osmažení drůbků
5 dkg másla
2 vejce (sníh)
2 lžíce nasekaných mandlí
3 housky
Smetana na namočení housek
Muškátový květ, sůl, pepř
Sekaná petrželka
Drůbky nakrájíme a udusíme na másle. Housky nakrájíme a namočíme do smetany. Máslo utřeme se žloutky, přidáme drůbky, namočené housky, petrželku, ochutíme kořením a lehce promícháme se sněhem a mandlemi. Dáme do vymazaného pekáčku a zvolna pečeme.
VELIKONOČNÍ KOPŘIVOVÁ NÁDIVKA
30 dkg uzeného masa, 2 hrsti mladých kopřiv, 5 vajec (sníh), 5 rohlíků, mléko, sůl, uzená slanina
Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme je nasáknout mlékem. Lehce vymačkáme, přidáme žloutky, nasekané uzené maso, spařené a posekané kopřivy, osolíme a zlehka zapracujeme sníh z bílků. Chlebíčkovou formu vymažeme máslem, pokryjeme tenkými plátky slaniny a naplníme nádivkou. Pečeme zvolna v troubě při 180 °C asi 45 minut, dokud nádivka nemá kůrčičku.
MANDLOVÁ NÁDIVKA BEZ MASA
6 rohlíků, 4 vejce (žloutky + sníh), 2 lžíce nasekané pažitky, 10 dkg nasekaných mandlí (spařených a oloupaných), asi 2 dl smetany, hrst mladého špenátu, 1 cibule, 1 lžička muškátového květu, sůl, pepř, máslo do pekáčku
Den staré rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme smetanou. Necháme nasáknout. Přidáme spařený a nasekaný špenát, žloutky, pažitku, mandle, drobně nakrájenou cibuli a dobře promícháme. Osolíme, lehce opepříme, přidáme květ a zapracujeme sníh z bílků. Pekáček vymažeme máslem, dáme nádivku a pečeme při 185 °C do zlaté barvy.
Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ