TÝDEN NA RADNICI (39): Malá víkendová inventura. Jejím autorem je tentokrát vimperský...

TÝDEN NA RADNICI (39): Malá víkendová inventura. Jejím autorem je tentokrát vimperský radní Zdeněk Kutil, který zastoupil nemocného starostu

Tak nám jaro klepe na dveře. V počátku tohoto týdne jsme si všichni užili pořádných mrazů, ale konec týdne byl již podstatně příjemnější. Čeká nás teplý víkend a pomalu se nám rozbíhají investiční akce ve městě. V pondělí začne dlouho avizovaná demolice baráku na Pasovské. Takže všechny, kteří tam budou projíždět, prosíme o trpělivost a zvýšenou opatrnost.

Starosta nám ještě marodí, ale podle zpráv, které máme, horečky již ustoupily a do jednání zastupitelstva města 19. března by měl být zase v plné síle. Opět mu přeji hodně zdraví. Hlavně to pořádně vyležet.

Místostarosta Lukáš Sýs nemocného starostu na radnici zastoupil, dá se říci, na jedničku. Zorganizoval mimo jiné pohovory s ředitelkami základní a mateřské školy za účasti všech členů rady města. Zde jsme si upřímně popovídali o budoucích plánech rozvoje, koncepci, ale i o plánovaných konkurzech na dalších šest let. Ředitelkám jsme poděkovali a vyjádřili podporu.

Proběhla dvě velmi důležitá zadávací řízení s otevíráním obálek uchazečů. Obě nás potěšila. Jednalo se o stavební zakázku na vybudování atletického oválu a už dopředu mohu prozradit, že cena podaná uchazečem byla výrazně nižší než ta plánovaná. Na tuto akci máme dotaci 10 mil. Kč a díky soutěži ušetříme další miliony. Druhá, dalo by se říct ještě důležitější stavební zakázka, je vybudování nového parkoviště a rekonstrukce ulice Mírová. I zde ušetříme díky podané nabídce miliony oproti původně plánované ceně. Musíme dořešit administraci, podepsat smlouvy a provést úpravy v rozpočtu. To by nemělo trvat ani měsíc. A začneme na sídlišti Míru budovat. V ulici Mírová dojde k výrazným změnám. Nejen zmiňované nové parkoviště o přidané kapacitě 70 míst pro auta, ale i rozšíření této ulice, nová kanalizace, opravy opěrných zdí, nové přístřešky pro kontejnery a nové veřejné osvětlení. V říjnu by mělo být hotovo.

Jaro ještě nezačalo a my už pracujeme na dalším – plánujeme na léto reklamní kampaň na autobusy ČSAD, řešíme rozšíření vánočního osvětlení v ulici Sušická, děláme na projektech budoucího rozvoje města – stavební parcely pro malé stavebníky, studie projektové dokumentace pro kanalizace atd. Je to každodenní rutina vedení města.

Ale něco se přece jenom změnilo. Od 1. března začal na radnici pracovat nový odbor rozvoje. Ten byl zřízen především proto, aby získával pro město dotace. Ano, byli jsme úspěšní, máme 10 mil. Kč na atletický ovál, něco kolem 3 mil. Kč na podzemní kontejnery, 1 mil. Kč na demolice a různé další malé dotace. Chceme ale víc. Chceme čerpat všechny dotace, které jsou možné a dostupné. Dvě pracovnice na tomto odboru to budou mít za úkol. Jsou podřízeny přímo vedení města.

Na závěr nesmím zapomenout na to, co v minulých týdnech hýbalo městem. Tušíte správně – Rákosníčkovo hřiště. Především opět musím poděkovat za vedení města všem lidem, kteří se spojili a posílali své hlasy pro získání tohoto hřiště v hodnotě 1,5 mil. Kč. Velký respekt k tomu, že se to povedlo. Obsadili jsme první místo mezi městy do 10 000 obyvatel a firma Lidl nás již kontaktovala. Brzy, snad příští týden, se sejdeme. Předáme podklady k vytipovaným místům a pokud Lidl uzná tato místa za vhodná, máme v plánu oslovit vás, občany města, kteří jste hlasovali, abyste si sami vybrali, kde bude hřiště postaveno. Výsledný počet hlasů je ukázkou toho, že zde žijí lidé, kteří se umějí pro dobrou věc nadchnout a spojit. Jsem rád, že tomu tak je.

Přeji hezký víkend a držte nám palce, jak si přeje vždy náš starosta.

 

Zdeněk KUTIL (JIH 2012) radní města Vimperk

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře