RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Jablečný koláč

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Jablečný koláč

 

16 dkg polohrubé mouky, 2 žloutky, 6 dkg moučkového cukru, 10 dkg másla, kůra z ½ citronu, 1 lžička prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr

Jablečná náplň: 6 jablek, cukr podle chuti, 1 lžíce rumu, vanilka, mletá skořice

Tvarohová náplň: 40 dkg měkkého plnotučného tvarohu, 2 vejce, cukr podle chuti, 1 lžička škrobu (nebo vanilkového pudinku), vanilkový cukr. Vše řádně utřeme.

Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky a spolu s ostatním podusíme na 1 lžíci másla. Necháme vychladit. Mouku smícháme s práškem, spojíme s měkkým tukem, cukrem a přidáme ostatní suroviny. Vypracujeme hladké těsto, které rozválíme a vyložíme s ním vymazanou dortovou formu. Okraje mírně zvedneme. Na těsto dáme jablečnou masu a na ní rozprostřeme tvaroh. Dáme péct do předehřáté trouby při 190 °C na 40 minut. Horký koláč cukrujeme moučkovým cukrem.

 

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ

 

 

 

Komentáře

komentářů