RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Koláčky na víkend

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Koláčky na víkend

 

40 dkg polohrubé mouky, 10 dkg hladké mouky, 12 dkg másla, 8 dkg sádla, 12 dkg cukru, 2-2,5 dl plnotučného mléka, 2 žloutky, kvásek z 1 droždí-1 lžíce cukru a mléka, špetka soli, na náplň povidla a strouhaný perník, drobenka

V míse promícháme obě mouky, přidáme sůl, cukr a znovu promísíme. Přilijeme žloutky, vlahé máslo, sádlo a kvásek. Pomocí vlažného mléka zaděláme hladké těsto, které se nelepí na stěny a necháme kynout. Povidla naředíme troškou teplé vody a lžící rumu, podle potřeby dosladíme. Na vále vyválíme z těsta plát, vykrajujeme koláčky, prostředek zploštíme, okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a plníme povidly. Koláčky posypeme strouhaným perníkem a drobenkou. Pečeme při 185 °C asi 10-15 minut, podle velikosti.

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ

 

 

 

Komentáře

komentářů