LIPENSKO: První březnová sobota u zamrzlého jezera: Lipensko se nově zapsalo do...

LIPENSKO: První březnová sobota u zamrzlého jezera: Lipensko se nově zapsalo do České knihy rekordů

Za 180 minut se ve vybraných 14 restauracích na celém Lipensku vypilo 615 bombardin a grogů, horkých zimních alkoholických drinků z produktů firmy Fruko-Schulz. Lipensko se v tomto ohledu zapsalo do České knihy rekordů, kde stanovilo nový rekord v počtu vypitých nápojů tohoto druhu.

Větší zájem byl určitě o bombardino z vaječného likéru. Grog se připravoval z tuzemáku, obojí jsou výrobky jihočeské firmy Fruko-Schulz, která byla partnerem akce.

„Za každou minutu se vydalo skoro 3,5 nápoje. Nejdůležitější na celé akci je to, že se lidé na Lipensku bavili, místní podnikatelé se dokázali napříč celým Lipenskem domluvit na společném projektu, který zpestřil místním i turistům jeden prázdninový den a to je pro nás klíčové. Naším cílem je spojovat celý region Lipenska a vytvářet podmínky pro jeho spolupráci. A tento drobný zábavný projekt k tomu výborně posloužil,“ uvedl Jiří Mánek z Turistického spolku Lipenska, který se stará o rozvoj turistického ruchu v území od Stožce po Rožmberk.

„Vůbec jsme to nečekali, byl to takový nápor, že jsme se tři hodiny vůbec nezastavili. Jednak byla otevřená ledová magistrála a do toho ještě akce s bombardinem. Všichni ho u nás chtěli ochutnat, prodali jsme jich 90,“ uvedl Petr Procházka z hotelu Maxant ve Frymburku, který je také členem Turistického spolku Lipenska. Více, tedy 134 jich prodali už jen v Sportbaru Hříbek, který leží přímo pod sjezdovkou u Chaty Lanovka v Lipně nad Vltavou.

Místní i turisté si akci užívali a s bombardinem se i fotili. Největší ohlas mají zatím lehtivé fotografie hornoplanských děvčat, které se v plavkách vyfotily u pomníku spisovatele Adalberta Stiftera, rodáka z Horní Plané. Akci si pochvaluje i ředitel Fruko-Schulz Josef Nejedlý: „Rádi jsme tuto akci podpořili. Podle fotografií je vidět, že se lidé bavili i proto věnujeme autorovi nejzábavnější fotografie speciální cenu, třílitrovku našeho Tuzemáku se speciální vinětou pro tuto lipenskou akci.“

Na regulérnost rekordu dohlížela pelhřimovská agentura Dobrý den, která ročně v České republice registruje již téměř tři stovky nejrůznějších rekordů. „Akce na Lipensku byla z našeho pohledu výjimečná. Vlastně se nevidí, že by se někde na podobném projektu domluvil tak velký region, zde je to od Stožce po Rožmberk asi 80 kilometrů, z toho pohledu je to unikátní záležitost a certifikát za ustavující rekord si Lipensko určitě zaslouží,“ řekl Luboš Rafaj, spolumajitel agentury, který byl přímo na místě a většinu provozoven, kde se na rekord nalévalo, navštívil.

Počty nápojů jsou registrované lístky z pokladen, jejich kopie budou archivovány a ještě podpořeny čestnými prohlášeními provozovatelů restaurací, protože akce musela trvat pouze omezenou dobu a to od 15:00 do 18:00. To se někde ukázalo jako problematické, protože lidé do restaurace chodí až později. „U nás to vypadalo dlouho špatně, i když jsme se na akci dobře připravili, měli jsme venku krásný stánek ozdobený chvojím a to tak, aby se lidé mohli fotit i s hradem Rožmberk. Ale vlastně jsme našich skoro 60 nápojů vydali až těsně před šestou, kdy se lidé vraceli z lyží a šli se bavit. Ale ta poslední čtvrthodina za to stála,“ řekl s úsměvem Jan Hanuš z hotelu Růže v Rožmberku.

„Jsme rádi, že je to rekord, ale pro příště musíme ještě nějaké detaily ohledně výdejních míst a času vyladit. Kdybychom v sobotu například rozdávali každému bruslaři jen jednu soletku, tak jsme jich rozdali kamion,“ dodal Pavel Pechoušek z Turistického spolku Lipenska.

Text a foto: (pp)

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře