DOBRŠ: Jednotícím prvkem druhého ročníku festivalu Dobršská brána jsou dřevěné dechové nástroje

DOBRŠ: Jednotícím prvkem druhého ročníku festivalu Dobršská brána jsou dřevěné dechové nástroje

 

Mezinárodní hudební festival Dobršská brána ve svém druhém roce nabídne osvěžující vhled do světa soudobé hudby bez dramaturgických kompromisů a formálního žánrového zařazení interpretů. Ti ve tvorbě, kterou představí, volně přechází mezi žánry a kombinují prvky lidové hudby s jazzem a komorní hudbou. Tomu odpovídá i konkrétní dramaturgie festivalu a jeho motto “Brána do světa hudby”.

Jednotícím prvkem druhého ročníku festivalu jsou dřevěné dechové nástroje. Ty uslyšíme v různých nástrojových kombinacích, hrát volnou improvizaci, lidové písně i kompozice určené přímo pro ty které konkrétní interprety. Z rodiny dřevěných dechových nástrojů se představí především klarinety a saxofony všech ladění a velikostí, ale též různé flétny, šalmaje a píšťaly.

Bude znít hudba stará (skladatelka a mystička Hildegarda z Bingenu žila ve 12. století) i zcela současná, aktuální, vznikající právě v okamžiku vystoupení.

Jednotlivé koncerty festivalu se uskuteční na různých místech Dobrše. Komorní koncerty budou v kostele Zvěstování Panny Marie, některá vystoupení v areálu tvrze a zámku, jiná u kaple sv. Jana a Pavla. Posluchači i hudebníci se tak seznámí s Dobrší ( Dobrs, Jihočeský Kraj, Czech Republic) a jejími památkami zblízka.

Festival navazuje a zapadá do celosvětového trendu hledání nových souvislostí mezi tradiční, klasickou a soudobou hudbou a vytváří tak svým charakterem jedinečnou hudební událost, která by na české hudební scéně těžko našla srovnání. Festival současně dává nový impulz k setkávání světových hudebníků a českého publika na místě pro mnohé návštěvníky netradičním, přesto s dlouhou tradicí a to také hudební, přesto však mimo tradiční české metropole.

Důkazem skutečnosti, že zaměření festivalu bylo vykročení tím správným směrem je úspěch minulého ročníku podpořený hudebními ohlasy ze strany publika a recenzemi hudebních kritiků, na kterém se v průběhu dvou dnů posluchačům představili interpreti z Norska, Švýcarska, Irska, i Francie. Proběhla tak akce se vskutku evropským přesahem.

Text a foto: (tzmhfdb)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře