INSPIRACE VESMÍREM: Obrazy vimperského malíře Vladimíra Pořického líčí jakýsi vnitřní stav a...

INSPIRACE VESMÍREM: Obrazy vimperského malíře Vladimíra Pořického líčí jakýsi vnitřní stav a řád

 

Galerie Českého rozhlasu České Budějovice v únoru nabízí díla vimperského malíře Vladimíra Pořického. Výstavu můžete navštívit v pracovních dnech do konce února.

Vladimír Pořický je rodákem z Jirkova u Chomutova. „Vystudoval jsem technickou školu, ale už od dětských let jsem experimentoval s výtvarnými pokusy. Rozvíjet talent mi pak umožnil místní úspěšný malíř. Od roku 1976 jsem určité období tvořil v ateliéru vedeném malířem Žáčkem v Chomutově,“ popisuje své malířské začátky Vladimír Pořický.

Ve své tvorbě inspirován vesmírem uplatňuje prvky nahodilosti a figurálních kompozic ve snaze popsat jakýsi vnitřní stav a řád. Jeho obrazy se objevují ve sbírkách v Praze, Plzni, Písku Táboře, Chomutově, Vimperku, Prachaticích a mnohých dalších.

Po přestěhování do jižních Čech působil v prachatickém klubu výtvarníků pod záštitou akademického malíře Josefa Sahuly. V průběhu tohoto období už veřejně vystavoval. V roce 1986 a 1987 na výstavách Tvář našeho kraje obdržel ocenění za malbu. V loňském roce získal Vladimír Pořický cenu za malbu a zvláštní výstavní cenu na mezinárodním veletrhu výtvarného umění ArtFest 17 České Budějovice.

Vladimír Pořický se úspěšně vydal i na ilustrátorskou cestu. Výtvarně spolupracoval například na knize spisovatele a básníka Bohumila Ždichynce Žízeň v srdci spící. „Nyní je připravena k vydání kniha – výběr z tvorby devíti autorů, na které jsem také spolupracoval,“ doplňuje Pořický.

Miroslav TICHÁK, Český rozhlas České Budějovice

Informovali jsme také:

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Vimperský malíř Vladimír Pořický vystavuje obrazy v Galerii Českého rozhlasu

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře