RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Vepřová pečeně z kýty, houskový knedlík
Pečeně – 1 kg vepřové kýty, 20 dkg slaniny, máslo, 2 cibule, ½ celeru, 1/8 l kysané smetany, hladká mouka na zahuštění, červená paprika, sůl, pepř
Maso prošpikujeme polovinou slaniny, druhou půlku nakrájíme na kostičky a osmahneme ji spolu s cibulí na másle do tmavší zlaté barvy. Maso obalíme v paprice, dáme na základ, podlijeme vodou nebo vývarem, přidáme nakrájený celer, osolíme a dusíme. Když je maso měkké, vyjmeme ho a omáčku přepasírujeme přes sítko. Zahustíme smetanou s moukou. Provaříme, dochutíme solí a vložíme nakrájené maso.
Knedlíky – 1 kg polohrubé mouky, 2 lžičky soli, 4 žloutky, 1 droždí, asi 450 ml mléka (lijte postupně), 4 tvrdší žemle, cukr na kvásek
Rohlíky nakrájíme na kostičky. Smícháme mouku s kváskem, přidáme žemle, rozkvedlané žloutky, osolíme a zapracujeme mlékem. Necháme na teplém místě přikryté utěrkou vykynout. Z těsta vyválíme 4 šišky knedlíků, které necháme odpočinout a pak vaříme ve vroucí slané vodě, po 10 minutách varu knedlíky obrátíme a vaříme dalších 10 minut. Po vytažení z vody knedlíky popícháme, aby z nich vyšla pára.