BABIČKY NÁM RADÍ: Trhanec s jablky
Suroviny:
1-2 jablka
120 g hladké mouky
200 ml mléka
4 vejce
1 lžíce cukru krystal
1 vanilkový cukr
špetka soli
špetka kypřícího prášku
2 lžíce rozinek
2 lžíce rumu (tuzemák)
2 lžíce moučkového cukru
2 lžíce másla
Postup:
Rozinky zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat. Oddělíme žloutky od bílků a bílky uložíme do ledničky. Z mouky, mléka, žloutků, soli, krystalového a vanilkového cukru a špetky prášku do pečiva ušleháme hladkou hmotu a dáme ji stranou. Jablka oloupeme, očistíme a nakrájíme na plátky.
Ve velké pánvi (nejlépe s nepřilnavým povrchem) rozehřejeme máslo a jablečné plátky chvilku opékáme, až změknou,pak přidáme rozinky.
Mezitím ušleháme tuhý sníh z bílků a zlehka vmícháme do těsta. Na jablka nalijeme těsto, snížíme teplotu, přikryjeme pokličkou a necháme zvolna opékat spodní stranu dozlatova.
Asi po 10-15 minutách placku otočíme (povrch by měl už být tuhý) a krátce opečeme i z druhé strany. Placku roztrháme, zasypeme moučkovým cukrem a opékáme ze všech stran, aby zkaramelizoval. Zacákáme rumem a necháme ho odpařit.
Hotové porce podáváme pocukrované moučkovým cukrem.
Text a foto: Babičky nám radí