TÝDEN NA RADNICI (28): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá...

TÝDEN NA RADNICI (28): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá víkendová inventura

Má dáti  -dal.

Klíčový plán je vždy hospodaření státu, rodiny, firmy a také města. O tom jsme jednali na posledním zasedání zastupitelstva. Příprava rozpočtu nám trvala kolem dvou měsíců. Během té doby se všechno, co bylo a co bude, detailně probíralo na odborech, se zastupiteli, v rámci kontrolních orgánů.

Rozpočet na rok 2018 je reálným součtem „má dáti-dal“. Naprosto klíčové je, kam bychom chtěli poslat peníze na investice, co postavit nebo opravit. To všechno z rozpočtu, který je plánován na necelých 300 milionů korun, z toho do kapitálových výdajů půjde minimálně 155 – 180 milionů korun.

Jsou to tyto hlavní oblasti:

· dostavba a zastřešení areálu vodních sportů v létech 2018-19 za zhruba 80 milionů korun

· rekonstrukce ulice 1. máje od Fišerky po Zlatou Hvězdu v jedné nebo dvou etapách za 40-50 milionů korun – 2018-19

· výstavba ulice Nad Stadionem – je vysoutěženo za asi 5,2 milionů korun – jaro 2018

· opravy jídelen v ZŠ TGM a MŠ Mírová plus sociálky v ZŠ Smetanova za zhruba 22 milionů korun – 2018

· uspěli jsme s grantem na tartanový atletický stadion, čekáme na upřesnění podmínek z ministerstva školství, žádali jsme o 17 milionů korun a náš příspěvek by byl kolem 8 milionů korun – realizace 2018

· další série menších akcí od 1 – 5 milionů korun jednak do ulic a chodníků až po dětská hřiště – 2018 – 19

· výtah na radnici na rok 2018 je kolem 4 milionů korun připraven, stejně jako oprava 32 výtahů v panelácích za rozpočtových 30 milionů korun v letech 2018 – 20.

· jen co budou vysoutěženy první připravené projekty za ušetřené peníze půjdou na dofinancování parkoviště v Mírové ulice s rozpočtovou cenou kolem 25-30 milionů korun. To by mělo vyjít. Realizace 2018.

· škola v parku bude dodělána v 2018

· Fišerka bude dělána v roce 2019, podíl města odhadujeme do 8 milionů korun, kraj to v příštím roce nestihne

· Další výdaje budeme koordinovat s novým „Oborem rozvoje“ a budeme tam investovat i podle získaných grantů od komunikací po sociálky. Těch grantů je hromada, mít o tom přehled a také podle toho mít namalovány a schváleny plány – tak toto očekáváme od těchto dvou nových zaměstnanců radnice.

Zapojíme do příjmů úvěr města za historicky nejlepších podmínek. Stihli jsme to připravit asi před dvěma měsíci a schválit zastupitelstvem v listopadu. Jde o 120 milionů korun na roky 2018-2019 při spláceních na 10 let za pevný úrok 1.29 procenta. Hlavně to chceme použít na ty první dva projekty. Příznivá je i realita příjmů od státu. To číslo stoupá, za poslední období více než 10 milionů korun v plusu za rok. Ekonomice státu se daří, musíme toho rychle využít pro naše město. Než se to obrátí.

Hodně jsme urychlili dělání projektů, ale začíná být trh projekce naplněn….. A dluhy z minulosti tu jsou.

Jenom třeba v kanalizacích je nutnost udělat pět napojení na centrální systém. O opravě ulic ani nemluvíme. Prostě jsme to kritizovali, tak chceme teď dokázat všem, že to i umíme řešit. A doufám, že to bude zastupitelstvem podporováno. Teď mluvím o těch, kteří jsou v opozici. Nás 9 ze 17 je domluveno a musím ocenit, že rozpočet se schválil všemi 14 přítomnými zastupiteli, tedy i opozicí. Moc si přeji, aby to tak pokračovalo.

Jak jsem napsat, největší potíž je s realizací a namalováním projektů. Takže ulice Čelakovského, staré sídliště, křižovatka Fišerka, parkování na Sojčáku bude děláno snad v 2019 a dále.

Za to bude odpovědno nové zastupitelstvo. O tom rozhodnete v hlasování Vy na podzim v příštím roce..

Nasadili jsme vysoké tempo, musí to na sebe navazovat.

Díky za podporu, budeme vůči Vám maximálně otevření. Prosím i Vás, pomozte nám, každý názor je cenný.

Hezký adventní čas, v klidu a radosti.

Držte nám palce.

Pavel DVOŘÁK

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře