RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Štědrovečerní klasika, to je bramborový salát. Vyberte si...

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Štědrovečerní klasika, to je bramborový salát. Vyberte si ze tří druhů

 

SALÁT BAVORSKÝ
1 kg červených salátových brambor, 200 ml vody, 4 lžíce cukru, 4 lžíce octa, 3 červené cibule, 2 bílé cibule,5 kyselých okurek, nasekaný kopr, sůl, pepř, olej
Brambory uvaříme ve slupce a vychladlé nakrájíme na kolečka. Okurku nakrájíme na plátky, oba druhy cibule na slabá kolečka. Vodu svaříme s cukrem, octem, solí, přidáme cibule a odstavíme. Necháme chvilku vychladit. Přidáme okurku, olej, pepř a promícháme. Vlažnou octovou směs promícháme s koprem, nalijeme na brambory a promícháme. Necháme do druhého dne v lednici, aby se salát proležel.

VÁNOČNÍ SALÁT
1 kg brambor, 30 dkg celeru, 30 dkg mrkve, 30 dkg petržele, 2 cibule, 1 jablko, nakládaný hrášek, 3 natvrdo uvařená vejce, 2 dl majonézy, 1 dl smetany, 1 lžička hořčice, sůl, citronová šťáva, 2 lžíce octa
Zeleninu uvaříme ve vývaru, nejlépe hovězím. Brambory uvaříme ve slupce a nakrájíme na kostičky. Všechny suroviny také nakrájíme na drobné kousky. Dáme do mísy a společně promícháme a podle chutě dosolíme. Necháme přes noc proležet.

SALÁT S KYSANOU SMETANOU
½ kg brambor, 5 kyselých okurek, 2 cibule, 2 dl kysané smetany, 2 vejce, 1 citron, pórek nebo nať z cibule
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli a okurky nakrájíme na kolečka a přidáme k bramborám. kysanou smetanou. Osolíme a zakapeme citronovou šťávou. Vše dobře promícháme a povrch ozdobíme čtvrtkami natvrdo uvařených vajec.

 

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře