RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Rybí polévky

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Rybí polévky

 

 

RYBÍ POLÉVKA SE ZELENINOU
vnitřnosti z kapra, hlava, mlíčí, 2 mrkve, 1 celer, 1 petržel, 1 cibule, celý pepř, nové koření, muškátový oříšek, bobkový list, sůl, máslová jíška, osmažená houska
V hrnci uvaříme kousky kapra spolu se zeleninou, cibulí, solí a kořením. Scedíme vývar, dáme do něj máslovou jíšku a přidáme k nakrájené zelenině. Povaříme a přidáme mlíčí, které jsme podusili na másle a zdobíme osmaženou housku.

 

RYBÍ POLÉVKA S ČESNEKEM
vnitřnosti z kapra, mlíčí, jikry, hlava, mrkev, kapusta, petržel, celer, máslová jíška, máslo, 3 stroužky česneku, majoránka, 2 žloutky
Mlíčí a jikry osmahneme na másle. Kousky ryb uvaříme a scedíme. Do vývaru dáme povařit zeleninu osmahnutou na másle, osolíme a zahustíme jíškou. Přidáme kousky ryb, mlíčí, jikry, ochutíme česnekem a majoránkou. Rozkvedláme žloutky, vlijeme do polévky a necháme provařit.

 

POLÉVKA KAPŘÍ S KNEDLÍČKY
2 hlavy z kapra, 2 mrkve, 1 petržel, 1 cibule, sůl, pepř, 3 brambory
Knedlíčky: 20 dkg syrového kapřího masa, 1 mlékem zmlazená a nakrájená žemle, 1 vejce, 1 malá cibule, sůl, pepř
Maso rozsekáme, přidáme namočenou žemličku, vejce, drobně posekanou cibuli, sůl a pepř. Ze směsi tvoříme kuličky, které zaváříme do polévky.
Do 1 litru vody dáme kapří hlavy, nakrájenou zeleninu a uvaříme do měkka. Vývar scedíme a přidáme kostičky brambor. Vaříme asi 15 minut a poté zaváříme na 8 minut knedlíčky.

 

POLÉVKA RYBÍ SVÁTEČNÍ
20 dkg masa z kapra, 20 dkg masa ze štiky, 1 cibule, celý pepř, 3 zrnka nového koření, 2 mrkve, 1 celer, 5 dl smetany, sůl, muškátový květ, hladká mouka a máslo na jíšku
Maso z ryb uvaříme spolu s cibulí a kořením v osoleném 1,5 l vody. Maso vyndáme a nakrájíme na malé kousky. Z másla a jíšky uděláme světlou jíšku, přidáme nastrouhanou zeleninu, zalijeme vývarem a necháme provařit. Přidáme smetanu, maso, dochutíme květem a solí a provaříme už jen 1 minutu.

 

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře