RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Záviny patří také na vánoční stůl, zde pro...

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Záviny patří také na vánoční stůl, zde pro vás jsou recepty na čtyři druhy

 

VÁNOČNÍ TAŽENÝ ZÁVIN
25 dkg hladké mouky, špetka soli, 1/8 l vlahé vody, 1 lžíce octa, 1 vejce, 4 dkg másla
Náplň
Jablka, skořice, rozinky, ořechy, máslo, strouhanka
Do mouky uděláme důlek, vlijeme vodu, ve které rozpustíme máslo, ocet a sůl, přidáme vejce a vymícháme těsto. Nejprve zapracováváme nožem, potom rukou. Musí být, lesklé a hladké. Uděláme bochánek, který přiklopíme nahřátým kastrolkem. Po ½ hodině těsto rozdělíme na 2 díly. Vyválíme a vytáhneme rukama. Potřeme máslem, posypeme strouhankou (můžeme ji opražit), poklademe nastrouhaná jablka, posypeme cukrem a skořicí. Podle chuti dáme rozinky a ořechy. Zavineme, pomažeme máslem a pečeme při 185 °C, dokud nemá závin růžovou barvu. Po upečení potřeme vlažnou smetanou s rumem a sypeme cukrem.

POŠUMAVSKÝ ŠTRŮDL
40 dkg hladké mouky, 1 ztužený tuk, 2 dcl piva, špetka soli, lžička cukru
Náplň
jablka, mletá skořice, rozinky, ořechy, cukr, máslo
Vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout. Potom rozdělíme na 2 díly, každý díl potřeme máslem, posypeme jablky, ořechy, rozinkami a mletou skořicí. Zavineme, potřeme máslem a pečeme při 180 °C asi 35 minut. Horký potřeme máslem s rumem a sypeme moučkovým cukrem.

MEDOVÝ ŠTRŮDL S OŘECHY
75 dkg hladké mouky, 30 dkg másla, 6 žloutků,5 dkg medu, špetka soli, 2 dl mléka (lijeme postupně), 4 dkg droždí
Náplň: 8 dkg medu, 12 dkg moučkového cukru, 25 dkg mletých vlašských ořechů, 5 dkg v rumu namočených rozinek, citronová kůra, mletá skořice, nastrouhaná jablka
Ve vodní lázni rozpustíme med. Smícháme s cukrem a ořechy. Směs odstavíme a přidáme rozinky, kůru a skořici.
Ve vlažném mléce rozpustíme med a droždí. Zaděláme těsto a necháme je v teple asi 15 minut kynout a pak dvě hodiny odležet v chladu. Těsto rozdělíme na tři díly, každý tence vyválíme a potřeme ořechovou nádivkou smíchanou s nastrouhanými jablky. Stočíme do závinů, potřeme žloutkem a pečeme pomalu v předehřáté troubě. Při 185 °C.

PODMÁSLOVÝ ZÁVIN
1/2 kg hladké mouky, 25 dkg másla, 2 dl podmáslí, sůl
jablka nebo jiné ovoce, mák či ořechy
Ze surovin vypracujeme hladké těsto a necháme je zabalené ve fólii do druhého dne odpočinout v lednici. Rozválíme 2 pláty, naplníme jablky nebo jinou libovolnou nádivkou, potřeme vejcem a upečeme při 185 °C.

 

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře