RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Pro dny sváteční – punč vánoční i zámecký...

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Pro dny sváteční – punč vánoční i zámecký a také medový koňak vaječný

Vánoční punč (Strašínsko 1933)
1 kg hrubého cukru
1 l vody
kůra z 1 pomeranče
kůra z 1 citrónu
1 l červeného vína
1 l bílého vína
1/8 l rumu
šťáva z 2 citrónů
šťáva z 2 pomerančů
Vodu svaříme s cukrem a kůrou z pomeranče a citrónu. Přecedíme a do horkého roztoku nalijeme ostatní suroviny. Opět přecedíme a podáváme horký.

Medový koňak vaječný (1923)
¾ l mléka
6 žloutků
lusk vanilky
25 dkg medu
¼ l čisté pálenky
Mléko svaříme s vanilkou. Necháme zchladnout. Vyndáme lusk a do vlažného mléka zašleháme žloutky a med. Necháme zcela vychladit. Potom promícháme s pálenkou. Vydrží asi 3 týdny.

Zámecký punč (Orlické panství)
2 lahve suchého bílého vína (2 x 0,7l )
25 dkg jemného cukru
1 l vody
0,3 l dobrého rumu
šťáva z 2 citrónů
badyán, celá skořice
Cukr a vodu zahřejeme k bodu varu, přidáme víno,rum,koření a znovu přivedeme k varu. Necháme probublat a odstavíme. Do džbánu dáme šťávu z citrónů a přes sítko nalijeme punč. Můžeme podávat jak horký, tak studený.

Mandlové mléko (1932)
1 l mléka
30 dkg jemně sekaných mandlí
3 žloutky
25 dkg práškového cukru
¼ l rumu
Mléko svaříme s mandlemi a necháme vychladit. Přecedíme a smícháme se žloutky a cukrem. Dolijeme rumem. Podáváme chlazené.

 

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ

 

 

Komentáře

komentářů