KRIZE ČESKÉHO VENKOVA: Podaří se odvrátit kolaps obchodní obslužnosti a uzavírání malých...

KRIZE ČESKÉHO VENKOVA: Podaří se odvrátit kolaps obchodní obslužnosti a uzavírání malých prodejen?

 

Poslankyně ČR M. Balaštíková, Spolek pro obnovu venkova, Svaz měst a obcí, Sdružení místních samospráv, zástupci ministerstev pro místní rozvoj, zemědělství, vnitra, průmyslu a obchodu, nebo Odborový svaz pracovníků obchodu. Jen část účastníků semináře upozorňující na krizi venkova.

Před několika dny se konala závěrečná konference z cyklu seminářů, uskutečněných v regionech v rámci sociálního dialogu zaměřeného na problematiku prodejen na venkově. Zde je akutní hrozba uzavření stovek prodejen a výrazné zhoršení kvality života pro statisíce obyvatel v regionech. Přitom 66 % lidí v ČR podporuje dotace těchto ztrátových prodejen, jak vyšlo z výzkumu agentury Ipsos v roce 2017.

Skupina COOP, společně s dalšími tuzemskými obchodníky dlouhodobě upozorňuje na špatnou situaci malých prodejen na venkově. Stále přehlížená oblast českého maloobchodu v kombinaci s rychle rostoucími platy a nízkou nezaměstnaností vede k situaci, kdy musejí být pro ztrátovost zavírány malé prodejny na vesnicích. I když si lidé mohou za vyšší platy dovolit více nakupovat, při zvýšení platů zaměstnanců prodejen se zvyšuje ztrátovost i malých prodejen v regionech a ty jsou tak po stovkách zavírány.

“Až tisíc prodejen COOP z celkových 2700 prodejen COOP po celé České republice je ztrátová. Přitom jejich zavřením by družstvům COOP stoupl celkový zisk. Nemůžeme ztrátové prodejny neustále dotovat z našich prostředků,” říká Pavel Březina, předseda Svazu českých a moravských spotřebních družstev (Skupina COOP).

Největší problém zavřené prodejny přinesou samotným obcím. V naší republice tak zůstane tisíce obcí bez obchodu a možnosti zakoupit potraviny. Doplácejí na to především mladé rodiny, starší lidé a ti, kteří nemohou auty dojet do větších měst. Na praktické dopady upozornily starostové a představitelé místních samospráv, kteří vyzvali stát k uvolnění odpovídajících finančních prostředků.

“Provozování prodejen v obcích do 500 obyvatel je veřejná služba, nikoliv podnikání,” říká Lukáš Němčík, mluvčí skupiny COOP. “Stát musí stanovit priority a rozhodnout, zda je zajištění služeb na venkově i těch obchodních potřebné, či nikoliv. Pokud totiž prodejny zaniknou, přidají se k vylidňování vesnického prostoru společně s hospodami, poštami a tím i společenským životem.”

S akutností problému souhlasili na konferenci i zástupci státu a přislíbili podporu obcím. Ti by měli být příjemci dotací a na základě svých zkušeností se rozhodovat, které obchodníky budou podporovat. COOP otázku obchodní obslužnosti venkova neotevírá ani tak z pozice obchodní firmy, ale z titulu organizace vlastněné 130 000 obyvatel České republiky, bydlících většinou právě v regionech.

 

Svaz českých a moravských spotřebních družstev (Skupina COOP) sdružuje 47 spotřebních družstev, která provozují dohromady téměř 2700 prodejen s celkovou prodejní plochou okolo 350 000 m2 a zaměstnávají na 13 500 lidí. V roce 2016 vykázala česká a moravská spotřební družstva obrat v hodnotě přes 27 mld. Kč. Počet členů družstev je cca 130 000.

Členská družstva vystupují pod společnou značkou COOP, která je tak největší sítí prodejen potravin v České republice. Více než 400 prodejen potravin je začleněno do maloobchodních řetězců COOP TUTY, COOP TIP, COOP TERNO a COOP DISKONT. Kromě obchodní činnosti provozuje SČMSD také 8 středních odborných škol, manažerský institut, nebo půjčovnu automobilů pod značkou Europcar a mobilního virtuálního operátora COOP Mobil.

PROTEX

Ilustrační foto: archiv COOP

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře