TÝDEN NA RADNICI (20): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá...

TÝDEN NA RADNICI (20): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá víkendová inventura

Čas minulý, současný i budoucí
Je to ještě návrat k sobotě 14.října. Poznal jsem a poprvé jednal s diplomatkou, a ještě k tomu hned z nejlidnatější země světa. Ze země s druhou nejsilnější a také nejrychlejší rostoucí ekonomikou. A tomu odpovídá i doslovná expanze turistů do všech koutů světa. A o tom jsme jednali, o zážitkovém prožití návštěv v našem regionu. Paní velvyslankyně Ma Keqing se bezprostředně ptala, zda tu máme čínskou restauraci, jestli mohou lidé chodit volně na houby, co najdeme na zámku, zda je tu možnost vodní turistiky nebo jestli máme tady i jiné větší šelmy než vlky. A my nabízeli přírodu, sport, centra v Národním parku Šumava, dobrou ubytovací vybavenost, nebo napojení na Český Krumlov, který v Číně hodně znají. A také samozřejmě šikovnost našich lidí. Ta čínština je pro nás hodně vzdálený jazyk, asi jako čeština pro ně. Jinak příjemný normální rozhovor normálních lidí. Prima věc.

Na radě města jsme hlavně zadávali zakázky – přechody u Tesca a na ulici Pražská, čističku na Lipce. A schválili nějaké dopravní označení, to co navrhla dopravní komise, i prodloužení místní dopravy na Homolku. Tam to závisí na namalování zastávky. Dohromady jsme probrali celkem přes 30 bodů.

Hodně důležitá byla úterní porada k činnosti radnice, k umístění městské policie, k vybudování výtahu v hlavní budově radnice. Nutně potřebujeme zajistit pracovníky pro rozvoj, zajištění projektů a grantů. Byly stanoveny základní úkoly, odpovědnost. Největší problémy jsou v možnostech přemístění a umístění úředníků. Z  počtu 83 zaměstnanců úřadu platíme za práci jenom pro město 22 úvazků to je 26 procent. Ostatní pracují pro stát – občanské průkazy, matrika, životní prostředí, stavební odbor, sociálka, dopravka, atd. To, co nám přikazuje stát.

Se zástupci ski klubu jsme projednali konkrétní body zajištění nadcházející sezony na Vodníku. Úkoly dostal šéf Městských služeb Jan Král jako garant provozu Vodníka za město a my ve vedení radnice. Hlavním současným problémem a projektem do budoucna je zajištění dostatku vody pro zasněžování. To by mohlo být i z nového rybníka u odbočky na Hrabice, kde jsme začali rozhovory s majiteli pozemků. Uvidíme, co na to zastupitelstvo. Vyzvali jsme ski klub k maximální součinnosti. Bez nich to nepůjde, a to oni musí pochopit.

Nu a celá radnice pracovala na zajištění voleb, pomůcek, listin, kontrol seznamů, zajištění vybavení místností pro volební komise, prověřování spojení na vyšší datová centra, atd. V pátek ve 14 hodin to začalo a v sobotu to skončí. Koho zvolíme, aby nám dělal zákony, ovlivňoval naše peněženky, zjednodušoval náš veřejný život, zlepšil školství, zdravotnictví (tak, jak to všichni slibují), to musíme udělat každý za sebe. Největší pitomostí je nechat si utéct volbu s tím, „že to stejně neovlivním“. V sousedním Rakousku se volilo jenom v neděli a přišlo tam kolem 80 procent voličů. A u nás? A jak to bude v našem městě? Přeji Vám dobrou volbu.

Hezký víkend a dobrou mysl.

Pavel DVOŘÁK

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře