METEO AKTUALITY: Stabilní počasí s místními mlhami a nadprůměrně teplé potrvá do...

METEO AKTUALITY: Stabilní počasí s místními mlhami a nadprůměrně teplé potrvá do konce pracovního týdne

 

Stabilní počasí v tlakové výši s místními mlhami a nadprůměrně teplé potrvá téměř do konce pracovního týdne. Mlhy budou stále častější a ojediněle se udrží do odpoledních hodin. První srážky přijdou během pátku.

PŘEDPOVĚĎ
Zcela jasno bude v pondělí a v úterý, což budou také nejteplejší dny nejen tohoto daného týdne. V noci a ráno budou míst vznikat mlhy a nízká oblačnost, které se hlavně v úterý ojediněle udrží i do odpoledních hodin. Většinou se však rozpustí a žádná jiná oblačnost se na obloze objevovat nebude.

První vysoká oblačnost uvede avizovanou změnu během středy, kdy očekáváme též ráno místy mlhy a nízkou oblačnost. Další frontální oblačnost dorazí od západu se studenou frontou na přelomu pracovního týdne a víkendu. Je tedy zřejmé, že se počasí před víkendem změní k horšímu a to z jasného, klidného a teplého počasí na oblačné počasí místy se srážkami, rychlejším větrem s mírným poklesem teplot.

Nejnižší teploty budou v rozmezí 13 až 6°C, nižší budou spíše ke konci týdne. Nejvyšší denní teploty budou mezi 18 až 23°C, během pracovního týdne se mírně sníží na 15 až 21°C a v závěru týdne by se mělo ochladit na 12 až 17°C.

SHRNUTÍ
Týden bude patřit ve vztahu k dlouhodobému normálu pro počátek druhé poloviny října k teplotně mírně nadprůměrným, srážek bude v ČR i nadále málo.
Průměrné teploty budou v intervalu 8 až 14°C, naprší 1 až 8 mm, na západě až 15 mm srážek.

Týden 16. až 22.10.2017 bude:
Teplotně mírně nadprůměrný a srážkově mírně podprůměrný.

PROČ TAK BUDE?
Přes centrální Evropu bude zvolna postupovat k východu až severovýchodu tlaková výše, která bude při svém postupu slábnout. Od jihu až jihovýchodu k nám bude pronikat teplý vzduch se vznikem místních nočních a ranních inverzí. Na konci pracovního týdne se tlaková výše odsune dále do východní Evropy a od západu postoupí do střední Evropy první frontální vlna.

 

METEO AKTUALITY

Ilustrační foto: Jiří VOPĚNKA

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře