METEOCENTRUM: Aktuální výhled počasí. Ve druhé půlce tohoto týdne přijde oteplení, snad...

METEOCENTRUM: Aktuální výhled počasí. Ve druhé půlce tohoto týdne přijde oteplení, snad také slunce

 

Nejnovější výhled počasí ukazuje, že hezkého babího léta si přece jen v říjnu ještě stihneme užít. Předpověď na druhou polovinu tohoto týdne se výrazně vylepšila, a zvlášť dobrá je na další víkend.

Podle aktuálních předpokladů k nám vlastně už od úterý začne proudit teplejší vzduch ze západních směrů, a jak se během týdne bude proudění stáčet na jihozápadní, bude tento vzduch  stále teplejší. Vyvrcholení oteplení se nyní rýsuje na příští neděli.

Pondělí nám přinese zpočátku sice slunečné počasí a během dne by neměly být srážky, jenže teploty zůstanou nižší- po ránu se dostanou jen slabě nad nulu, a maxima po poledni vystoupí zase jen na 10/14 °C, navíc stále pofukující mírný západní vítr bude pocitovou teplotu dál ještě snižovat. Ranní sluníčko se taky během dne bude více schovávat za kupovitou oblačnost. Ani úterý ještě nebude žádná hitparáda, naopak čekáme zase více oblačnosti a i přeháňky během dne. I tak teploty lehce poskočí na 11/15 °C.

Středa přinese už určitý zlom. Oblačnosti zase ubude, přeháňky už budou opět jen ojedinělé, a teploty vzrostou na 13/17 °C, čímž překročí stín poslední řádky dní. A tím pěkné počasí ještě neskončí. Od čtvrtka očekáváme většinou slunečno- tedy něco jasnem a polojasnem. Za předpokladu, že se v nižších polohách nebude vytvářet nízká inverzní oblačnost. V říjnu to je pravděpodobné, ale meteorologické podmínky vypadají tak, že by se mělo jednat jen o záležitost ranních hodin, a během dopoledne se bude taková nízká oblačnost rozpouštět. Odpoledne by pak už měla být slunečná.

Takové pěkné počasí by mělo vydržet do konce týdne, tedy až do neděle. Teploty navíc postupně porostou, a pokud se bude slunce poctivě každý den prosazovat a zvládne roztrhat místní inverzní oblačnost (jelikož bude teprve půlka října, a bude mít ještě dost sil, takže to předpokládáme), pak by denní maxima vyšplhala postupně až na 20°C v poledních hodinách. O víkendu není vyloučeno ani zdolání té dvacítky!

Po 16. říjnu je vývoj počasí nejistější. I když se zdá, že budeme pokračovat beze srážek, modely se už rozcházejí v tom, jestli se začne ochlazovat, nebo příliv teplého vzduchu dokonce ještě zesílí. I to je podle některých výpočtů možné. Ve druhé polovině října však už není reálné vystoupení teplot výrazněji nad 20 °C. Pokud by k nám pronikl ještě teplejší vzduch, projeví se jen ve vyšších hladinách atmosféry, a při zemi se budou o to více tvořit mlhy a inverze, které teploty nepustí výše.

Čeká nás tedy přeci jen ještě nějaké to babí léto. Pokud se ještě teploty dokážou dostat nad 20°C, bude to letos jistě už naposledy.

METEOCENTRUM

Ilustrační foto: Monika ANNAMICHLOVÁ

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře