ZDRAVÍ A VÝŽIVA: Přírodní vůně pro váš domov nejen v době dlouhých...

ZDRAVÍ A VÝŽIVA: Přírodní vůně pro váš domov nejen v době dlouhých podzimních a zimních rodinných večerů

 

Zažehnutí měkké, teplé, uklidňující záře; svíčky byly používané po staletí pro odhánění temnoty noci. Datují se zpět přibližně až do roku 500 před naším letopočtem, svíčky byly vyrobeny nezávisle po planetě a byly vyrobeny z přírodních substancí – hovězí lůj, velrybí tuk, vařená skořice, včelí vosk a jačí máslo.

V roce 1850 skotský chemik James Young prvně destiloval parafinový vosk ze zbytků po rafinování surové ropy na petrolej. Vytvořil tak modro-bílý vosk, který hořel čistě v porovnání s lojem. Parafinový vosk byl levný na výrobu a velice rychle se stal předním výrobním materiálem na produkci svíček.

S vynálezem žárovky v roce 1879 se svíčky staly spíše dekorativním, náladovým, slavnostním předmětem než osvětlením, jemuž účelu kdysi sloužily. Kdo by však nemiloval poblikávající plamen svíčky, tančící stíny, a měkkou záři, kterou pouze svíčka dokáže poskytnout? Jen si přiznejme, že s příchodem podzimu už se asi nemůžete dočkat, až začnete horlivě zapalovat svíčky ve tmě, která začne přicházet tak brzy. Není nic lepšího než se večer uvelebit pod dekou s teplým hrnkem čaje, zapálit několik svíček a prostě relaxovat, po dlouhém a náročném dni v práci.

Pokud jste jako já, tak jistě navíc pálíte vonné svíčky, aby váš domov krásně provoněl. A jistě jste již pochopili, že zrovna to může být onen problém, protože parafinový vosk není tak neškodný, jak se může zdát.

Problémy s parafinovým voskem

Protože je parafin vedlejší produkt výroby fosilních paliv, pálení těchto druhů svíček může produkovat emise, které mohou kompromitovat kvalitu vzduchu u vás doma. Dokonce podle hlášení od EPA, pálení parafinových svíček vypouští do ovzduší malé množství chemických složek, mezi něž patří:

Acetaldehyd – Přírodně se vyskytuje v potravinách jako je přezrálé ovoce nebo zelenina. Acetaldehyd je však také produkován továrně jako potravinářská přídatná látka a ochucovadlo, pro parfémy a barvy, a výrobu jiných chemikálií. Při pokojové teplotě se mění na plynné skupenství. Vdechnutí může způsobit iritaci plic, očí, nosu, a hrdla. Je to pravděpodobný karcinogen pro lidi.

Formaldehyd – Přestože stopové množství formaldehydu je vypouštěno rostlinami a zvířaty, je zejména používán pro širokou škálu spotřebního zboží jako jsou kompozitní materiály vyráběné ze dřeva, lepidla, hnojiva a pesticidy, barvy, a papírové produkty. Tato chemikálie je navíc známým karcinogenem pro lidi, a vystavení způsobuje iritaci očí, nosu, a hrdla, bolesti hlavy a závratě, poškozenou paměť a koncentraci, a zvýšené riziko vzniku alergií a astmatu.

Akrolein – Slouží na výrobu jiných chemikálií a je aquatickým herbicidem a biocidem. Akrolein je toxický při vdechnutí a způsobuje iritaci respiračního systému. Vystavení akroleinu může způsobit poškození DNA, což může vést až ke změně genetické struktury.

Dioxiny a furany – Vytvořené pouze náhodou a nesloužící žádnému účelu. Tyto sloučeniny reprezentují třídu organických sloučenin, které jsou vedlejší produkt industriálních aktivit a spalovacích procesů. Vystavení těmto chemikáliím způsobuje fyzikou slabost, depresi imunitního systému, změny v jaterní funkci, a abnormality nervového systému.

Polycyklické aromatické uhlovodíky – Tyto uhlovodíky vznikají při neúplném spalování uhlí, ropy, a plynu. Jsou to prakticky saze v kouři.

Alternativy svíček

Pokud byste pořád rádi zapálili svíčky na provonění domova, ale nechcete již používat parafinový vosk, můžete vyzkoušet jednoduché alternativy: včelí nebo sójový vosk.

Čajové svíčky z včelího nebo sójového vosku můžete vložit do mističek naplněných kávovými zrnky. Teplo ze svíček zahřeje kávová zrnka, která se pak krásně rozvoní po celém vašem pokoji.

Další alternativou jsou aromalampy. Vložíte do nich nezávadnou čajovou svíčku a do vrchní mističky můžete buďto nalít vodu s vaším oblíbeným esenciálním olejem, nebo si vytvořit vlastní směs. Pokud třeba chcete, aby váš domov voněl tematicky jako podzim, vyrobte si kořenící směs ze dvou lžic skořice, jedné lžičky zázvoru, ½ lžičky nového koření, ½ lžičky muškátového oříšku, a ½ lžičky mletého hřebíčku. Tuto směs poté přidejte ke kokosovému oleji a vložte do mističky.

Pokud rádi tvoříte, můžete si vyrobit vlastní svíčku z olivového oleje. Stačí najít vhodnou nádobu a přichytit knot kovovou kancelářskou svorkou tak, aby držel nahoře. Poté už jen zalijte olivovým olejem a můžete případně přidat nějaký váš oblíbený esenciální olej či bylinky. Tato svíčka hoří čistě a neprodukuje žádný kouř.

Jiná DIY svíčka spočívá v roztavení včelího vosku a smíchání s citrusovým esenciálním olejem. Najděte vhodnou nádobu, do které umístěte knot, ten upevněte a zalijte trochou rozpuštěného vosku, aby zatvrdl na místě. Poté roztavte i zbytek včelího vosku a vmíchejte do něj okolo dvaceti kapek citrusového esenciálního oleje. Včelí vosk voní trochu po medu, když tedy zapálíte svíčku, budete mít krásnou kombinaci medu a citrónu. Pokud se vám vůně medu nelíbí, nevadí, jednoduše přidejte více kapek esenciálního oleje, abyste jí přebili.

Text a foto: ČESKO ZDRAVĚ

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře