ČESKÉ BUDĚJOVICE: Nemocnice dnes otevřela modernizované oddělení chirurgie v pavilonu C

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Nemocnice dnes otevřela modernizované oddělení chirurgie v pavilonu C

 

Nemocnice České Budějovice bude zase o něco krásnější, lepší a pro pacienty přívětivější! Otevřela zrekonstruované oddělení chirurgie v pavilonu C.

Maximálně třílůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením, televizí a klimatizací. Jednotka intenzivní péče pro dvanáct pacientů, upravená vzduchotechnika či nové kuchyňské linky. Tak vypadají kompletně opravené prostory chirurgického oddělení, jejichž provoz ve středu 20. září slavnostně zahájila Nemocnice České Budějovice.

Rekonstrukci za celkem 27 milionů korun financovala z vlastních zdrojů a přesunem tohoto oddělení z pavilonu CH do pavilonu C se jí podařilo soustředit všechny příbuzné lékařské obory na jedno místo tak, aby mohly úžeji spolupracovat, využívat společné prostory a do jisté míry i personál. Akce je součástí dlouhodobé promyšlené strategie na racionalizaci a modernizaci celého nemocničního areálu.

Rozvojový plán nemocnice je podle hejtmanky Ivany Stráské na vynikající úrovni

„Neznám žádnou srovnatelnou nemocnici v České republice, která by byla schopna za čtyři roky investovat téměř miliardu korun ze svých vlastních zdrojů do modernizace a opravdu účelně naplánovat na dalších šest let racionalizaci provozu jak po personální, tak po finanční stránce tak, jako se to podařilo českobudějovické nemocnici,“ upozornila na strategii nemocnice hejtmanka Ivana Stráská a doplnila, že celý proces byl dva roky nejen podrobně plánován, ale hlavně diskutován se všemi zaměstnanci. „Právě shoda se všemi zaměstnanci na nové podobě nemocnice je pro její další rozvoj nezbytná, protože nepřináší jen samé výhody ale i komplikace spojené například se stěhováním a změnou organizace práce,“ dodala hejtmanka Stráská. Uvedla také, že kraj v průběhu dalších pěti let do budějovické nemocnice investuje celkem šest set milionů korun. Dvě stě milionů jako navýšení základního jmění a čtyři sta milionů jako kompenzaci za převod dolního nemocničního areálu do majetku kraje. „Jsem ráda, že tyto finanční prostředky může nemocnice díky dobrému hospodaření použít na další rozvoj a ne na pokrytí ztrátového hospodaření,“ doplnila hejtmanka.

Ředitel nemocnice ocenil hlavně nasazení personálu

Pracovní nasazení celého personálu při stěhování do nových prostor si pochvaloval ředitel nemocnice Břetislav Shon. „Přestěhovat operační sály, lůžkové části a veškeré vybavení byla opravdu strašná práce, zabrala asi týden a všichni se jí zhostili opravu s mimořádným pracovním nasazením a za to jim velmi děkuji,“ uvedl ředitel Shon s tím, že celý pavilon C čeká ještě další rekonstrukce, která si vyžádá okolo dvou set milionů korun a měla by být hotova do konce roku. Přesun chirurgického oddělení z pavilonu CH do pavilonu C je podle něj dalším krokem k optimalizaci práce v nemocnici. „Chirurgie má medicínsky velmi blízko ke gastroenterologii, hrudní chirurgie ke kardiochirurgii a cévní chirurgie ke kardiologii a angiologii. Všechny tyto obory se budou nyní společně nacházet v pavilonu C. V některých případech tak budou používány společné operační sály chirurgů a kardiochirurgů, bude využívána společná přístrojová technika a podobně,“ uzavřel Shon.

Text a foto: (tzjč)

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře