NEBE NAD HLAVOU: Tento pátek začíná astronomický podzim. Máme před sebou podzimní...

NEBE NAD HLAVOU: Tento pátek začíná astronomický podzim. Máme před sebou podzimní rovnodennost

 

V pátek tj, 22. září ve 22.01 hod začíná astronomický podzim. Máme před sebou podzimní rovnodennost. Podzimní počasí v Česku tak už bude pokračovat. Teplotně jsou tyto dny podprůměrné v porovnání s normálem až o 5 °C.

V sobotu tj. 28. září najdeme v kalendáři sv. Václava, kterého máme u nás spojeného s babím létem – tj. obdobím slunečných a suchých dnů, kdy odpolední teploty zpravidla překračují 20 °C, ale rána už bývají studená s četnými přízemními mrazíky, takže rozdíl mezi ranními a odpoledními teplotami mohou být vyšší než 20 °C, po ránu se tvoří četné mlhy nebo nízká oblačnost. Takový charakter počasí přináší mohutná oblast vysokého tlaku vzduchu, která se nad Evropou v tomto období ustálí s pravděpodobností 50 až 70% a trvá většinou týden až 14 dnů, ojediněle i 20 dnů.

Nejen u nás očekáváme babí léto – ve Francii nazývají toto období dny svatým Martinem, v Anglii je babí léto nazýváno svatým Lukášem a do Švédska přináší slunečné počasí svatá Brigita. Indiánské léto v USA a Kanadě je ve znamení barev, které přináší zbarvení javorů.

NEBE NAD HLAVOU

Ilustrační foto: Petra HOVORKOVÁ

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře