NEVŠEDNÍ ATRAKCE: Více než stovka vzduchoplavců si o víkendu užila balonové létání...

NEVŠEDNÍ ATRAKCE: Více než stovka vzduchoplavců si o víkendu užila balonové létání nad krajinou Lipenska

 

Více než stovka vzduchoplavců si o víkendu užila balonové létání na Lipensku. Lety organizoval Turistický spolek Lipenska jako nultý ročník nové atrakce, která by se měla stát tradičním zakončením letní turistické sezóny. Ani špatné počasí v sobotu a v neděli nezkazilo fantastický zážitek z úspěšného pátečního letu a proto je letošní akce dobrou předzvěstí pro příští první ročník.

 Krásy Lipenska si o víkendu z košů horkovzdušných balónů užila stovka pasažérů. Ti se s balonáři sjeli z různých koutů republiky, ale i z Rakouska, aby společně prožili romantický a přitom adrenalinový zážitek z hromadného letu nad oblastí, která je ze vzduchu sice velice atraktivní, ale pro balonové létání ne úplně optimální.

Směr větru se tu často točí, ale ani bezvětří není bez problému. Velká voda Lipna může být právě za bezvětří pro přistání balónu nepříjemnou pastí. Kromě toho je nedaleko Vojenský prostor Boletice a Národní park Šumava, nad kterými se létat jen tak nemůže a konečně jsou nedaleko hranice s Rakouskem“, vyjmenovává specifika oblasti Pavel Božoň z firmy Lety balonem, který se letos stal spoluorganizátorem a také praktickým ověřovatelem možností létat na Lipensku.

Doposud na Lipensku neletěly více než dva balony najednou, teď se jich sjela dvacítka. Všichni vzduchoplavci i nadšení diváci se o víkendu přesvědčili, že i v této specifické oblasti hromadné balonové létání funguje dobře.

Největším úspěchem se stal páteční odpolední let, kdy se u Černé v Pošumaví podařilo odstartovat 18 balónů najednou. Třešničkou na pátečním dortu byl neuvěřitelný západ Slunce, které do ruda zbarvilo nejenom nebe, ale i vodní hladinu Lipna. V sobotu ráno pršelo a foukal jen slabý vítr směrem vodu. Proto byl start balonů přesunut do Krumlova. Odtud všichni letěli směrem na Lipno, téměř až k Hořicím na Šumavě.

Lety v sobotu večer a v neděli ráno byly pro déšť zrušeny. S takovou možností ale organizátoři dopředu počítali a proto volné hodiny strávili balonáři na Stezce v korunách stromů a plavbou parníkem s Lipno-line, jejichž provozovatelé jsou partneři akce a své atrakce pro balonáře nachystali zdarma. „Jsme rádi, že se balonové létání po dlouhých přípravách podařilo na Lipně uspořádat i že jsme se mohli zapojit a trošku vypomoci s programem“, sdělil Karel Andrle, ředitel společnosti Lipno-line, která je také členem Turistického spolku Lipenska.

Přijeli jsme na Lipno létat až z Brna. Lipensko má obrovský turistický potenciál a pro nás balonáře je to region se zajímavou výzvou. Určitě jsme si to tady užili nejenom ve vzduchu, ale i na turistických atrakcích“, zhodnotil víkend Libor Staňa, majitel společnosti Balony.eu, který přijel do regionu se čtyřmi balony.

Balonovým létáním jsme udělali tečku za letní sezónou. Letošní akci bereme jako organizační trénink a získávání zkušeností pro příští ročníky. Už víme, že to jde a víme jak na to. Za rok bychom chtěli na Lipensku přivítat okolo padesáti balonů a to i s větším zapojením zahraničních balonářů“, uzavřel pozitivním výhledem do příštího ročníku předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek, hlavní iniciátor a pořadatel akce.

„Všechno nevyšlo úplně na sto procent, ale o to je to větší vzrůšo. Je to jako si namlouvat holku. U Lipenska taky nikdy nevíte, jestli vám zrovna dneska dá zalítat. Nám se to v pátek hromadně povedlo a byl to neuvěřitelně silný zážitek, proto příští rok přijedeme zase“, nadšeně vyprávěl David Syrový, účastník akce z Jindřichova Hradce.

 

Text a foto: Turistický spolek Lipenska

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře