ODPOVĚĎ Z RADNICE: Šílenec na Fišerce. Co dělali strážci pořádku? Odpovídá místostarosta...

ODPOVĚĎ Z RADNICE: Šílenec na Fišerce. Co dělali strážci pořádku? Odpovídá místostarosta Lukáš Sýs

Vimperský místostarosta Lukáš Sýs odpovídá na otázky Magazínu Za krásnější Vimperk vztahující se k pondělní šílení jízdě řidiče osobního auta na křižovatce Fišerka ve Vimperku:

Kdy dostala hlídka strážníků informaci od obsluhy kamerového systému o události na Fišerce?

Hlídka strážníků MP dostala od obsluhy kamerového systému informaci o nebezpečné jízdě na křižovatce Fišerka v 19:10 h, zároveň pár vteřin po této informaci volala obyvatelka města, které celá situace nebyla lhostejná, na linku 156, kde oznámila, že nějaký šílenec dělá smyky na zmíněné křižovatce.

Co důležitějšího měla hlídka na práci, že se v průběhu půlhodiny nemohla na místo události dostavit?

Není pravda, že by se hlídka MP na místo nemohla v průběhu Vámi zmiňované půlhodiny dostavit. V 19 h si hlídky MP předávají službu a ihned co dostaly informaci od obsluhy kamerového systému a zároveň přijaly oznámení o celé situaci od pozorné obyvatelky, tak vyjely na místo, a to k BČS Robin Oil, kde byla hlídka v 19:14 h, u zmíněné BČS se v tu dobu nacházelo vozidlo, které dle kamerového záznamu i dle popisu oznamovatelky odpovídalo vozidlu, které jezdilo nebezpečným způsobem na křižovatce.

Jak byla událost městskou policií vyhodnocena podle kamerových záznamů a s jakými závěry?

Poté co hlídka MP přijela na místo, tak ihned ztotožnila řidiče inkriminovaného vozidla, kterému bylo na místě sděleno, že celá věc bude oznámena v rámci zákona na příslušný městský úřad, tedy odbor dopravy a silničního hospodářství, který řeší přestupky proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích. Otázkou je, zda nakonec nebude celá věc překvalifikována z přestupku na trestný čin, pokud bude důvodné podezření, že chováním řidiče, mohl být trestný čin spáchán. To už je ale věcí příslušného odboru, který zváží, zda celou věc nenechá posoudit okresním státním zastupitelstvím či Policií ČR. Samozřejmě, že příslušné orgány budou mít k dispozici záznam městského kamerového systému, kde je celá situace zřetelně vidět a díky zkušenosti obsluhy, která měla zrovna službu se podařilo i zaznamenat řidiče vozidla, který  se svým jednáním dopustil řady přestupků na úseku proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích.

Jaké závěry a opatření do budoucna z toho, jako odpovědný představitel samosprávy, učiníte?

Co se týká opatření, které je v našich silách, tak jsem již celou věc konzultoval s vedoucím obvodního oddělení Policie ČR ve Vimperku a domluvili jsme se, že se v těchto místech a jím podobným bude muset zvýšit dohled nejen nad veřejným pořádkem, ale i nad bezpečností silničního provozu. Bohužel se to netýká jen křižovatky Fišerka, ale i jiných míst ve Vimperku. Šílenost řidičů automobilů a motocyklů předvídat zatím nedokážeme, ale pokusíme se tyto blázny zmonitorovat a následně řešit dle zákona.

Mrzí mě, že se na sociálních sítích opět rozjela vlna nevole vůči městské policii nebo i obsluze kamerového systému, bohužel vše je opět důsledkem nepodložených informací. Co jsem zjišťoval od svědků, kteří byli přítomni celé události, tak po příjezdu hlídky MP a i po jejím odjezdu se již nic podobného na Fišerce nedělo. Proto odmítám jakékoliv tvrzení o pochybení jak městské, tak státní policie. Hlídka PČR se na místo dostavila rovněž, a to cca v 19:25 h, kdy hlídce předal operační důstojník oznámení o zmíněném šílenci na Fišerce. V tu dobu se již na místě nic nedělo, což hlídce potvrdili i lidé, kteří se na BČS nacházeli. Velmi bych chtěl poděkovat osobám, kterým celá věc nebyla lhostejná a zavolali na tísňovou linku 156 nebo 158 a zde celou věc oznámili. Tím bych rád požádal i další svědky, kteří celou věc viděli, aby se případně ohlásili na služebně MP Vimperk. Tentokrát se naštěstí nikomu nic nestalo, ale bohužel mnohdy podobné frajeřiny, šílenosti nebo jak to nazvat, končí daleko tragičtěji. Ještě bych rád zmínil, že v současné době probíhá rekonstrukce a rozšíření městského kamerového systému, který si to již zasloužil a věřím, že našim obyvatelům bude sloužit jak nejlépe to bude možné.    

 

O události jsme informovali zde: 

OD NAŠICH ČTENÁŘŮ: Další videa zachycují jízdu šílenců v osobním autě a na motorce včera ve Vimperku
VIDEO: Šílenec na Fišerce
FOTOGALERIE: Stopy na Fišerce

(red)

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře