RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Kulajda chutná v různém provedení. Tento starý recept...

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Kulajda chutná v různém provedení. Tento starý recept je z Klatovska

Suroviny:

čerstvé hříbky nebo 1 hrst sušených, 3 lžíce másla, 4 brambory, 2 l vody, 1 kysaná smetana, tymián, kopr, máslová jíška (máslo + hladká mouka), 3 lžíce octa, sůl, pepř, zastřené vejce na ozdobu

Postup:

Na másle osmahneme nakrájené hříbky. Do vody dáme vařit nakrájené brambory. Osolíme, opepříme. Asi po 20 minutách přidáme houby, zapražíme jíškou a provaříme. Ke konci varu přidáme kysanou smetanu, nasekaný kopr a nasekaný tymián. Už nevaříme. Dochutíme octem. Na talíři můžeme zdobit ještě koprem a vložíme zastřené vejce.

Zastřené vejce:

Do kastrůlku dáme vodu, přidáme ocet. Když voda vaří, opatrně rozklepneme vajíčko. Necháme vařit, dokud se bílek nesrazí. Jsou to zhruba 3 minuty. Žloutek musí být tekutý.

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ

 

 

Komentáře

komentářů