POLICIE ČR: Hlídky kontrolovaly dodržování povinnosti užívat zimní pneumatiky

POLICIE ČR: Hlídky kontrolovaly dodržování povinnosti užívat zimní pneumatiky

V uplynulém týdnu se jihočeští policisté mimo jiné zaměřili i na místní komunikace v rámci dopravně bezpečnostní akce X, pod názvem Zimní pneu.

Tato akce byla v rámci celorepublikové kontroly motorových vozidel a řidičů s cílem snížení dopravní nehodovosti v důsledku nedodržování zákonných ustanovené zákona ČNR č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, a to konkrétně § 40a o povinném užívaní zimních pneumatik. Je zřejmé, že tuto zimní výbavu motorových vozidel je třeba užít v případě, že se v době od 1. listopadu do 31. března na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza či lze předpokládat, že by se vzhledem k povětrnostním podmínkám během jízdy mohly uvedené vrstvy vyskytovat.

Za sedm dnů se akce zúčastnilo více jak 160 příslušníků z řad pořádkové a dopravní policie, kdy zkontrolovali bezmála 1070 vozidel všech typů. Přitom zjistili, že se řidiči ve třech stovkách případů dopustili přestupku: 64 řidičů překročilo nejvyšší povolenou rychlost jízdy, 44 řidičů a spolujezdců nepoužilo před jízdou bezpečnostní pás. Jen dva řidiči řídili pod vlivem alkoholu. Na sedmi vozidlech při jízdě po dálnici neměl řidič vylepenou dálniční známku. Nevyhovující technický stav vykázalo 60 vozidel.

Může se zdát, že povinnost používání zimních pneumatik je zbytečnost, ale většina řidičů ví, že především rozhoduje teplota vozovky, kdy tato pneumatika lépe přilne k silničnímu povrchu.

por. Milan BAJCURA, Policie ČR

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře