ZDRAVÍ A VÝŽIVA: Nejen, že vyhání upíry… Česnek je zásobárna zdraví, patří...

ZDRAVÍ A VÝŽIVA: Nejen, že vyhání upíry… Česnek je zásobárna zdraví, patří mezi silná přírodní antibiotika

 

Česnek se bezesporu osvědčil jako přijatelný prostředek pro vyhánění upírů v dobách minulých. Je to ale také zásobárna zdraví, řadíme ho mezi nejsilnější přírodní antibiotika, která jsou zároveň výtečnou prevencí proti různým chorobám. Také tento přínos si uvědomovali již naši dávní předkové, a tak se česnek stal nezbytnou surovinou ve všech světových kuchyních, najde se nesčetně mnoho druhů a kultivarů. V podstatě co krajina, to speciální odrůda česneku.
Vitamíny a minerály

Ale moc se nezdržujme historií a souvislostmi, nám jde přece především o zdraví. Vězte, že česnek toho dokáže opravdu hodně. Je bohatým zdrojem vitamínu A, který se nachází v jeho zelené nati a ne ve stroužcích, dále nechybí ani vitamín B a C, které patří rovněž k těm nejdůležitějším.

Česnek obsahuje selen, jod, mangan, měď, bor, molybden, kobalt a zinek, a pokud hovoříme o životně důležitém draslíku, toho zde najdete dokonce až 500 mg na 100 gramů, tedy extrémně vysoké množství.

Na hubnutí je česnek také

Alium, což je latinské rodové označení pro česnek snižuje rovněž hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje imunitu a redukuje krevní srážlivost. Mírně snižuje krevní tlak, pomáhá tak zlepšit celkový krevní oběh. Snižuje riziko některých degenerativních chorob, jako je kupříkladu skleróza.

Antioxidační účinky, proti zánětům

U česneku lze pozorovat, a to zcela prokazatelně, že je prevencí proti rakovinnému bujení, dokáže dokonce zatočit s bakterií Staphylococcus, kterou možná znáte pro její nebezpečnost. V lidském těle vytváří nepříjemné záněty.

Jedině čerstvý

Konzumujte tuto silně aromatickou pochutinu pokud možno za čerstva, i když to přináší jistá intimní rizika. Nejvíce to asi vystihuje staré a vtipné rčení našich babiček: „Kdo jí hodně cibule, za tím doktor nechodí, kdo jí hodně česneku, za tím nechodí už vůbec nikdo.”

 

TVÉ ZDRAVÍ

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře