ZDRAVÍ A VÝŽIVA: Vydejte se na sběr bezových květů. Poradíme, jak je...

ZDRAVÍ A VÝŽIVA: Vydejte se na sběr bezových květů. Poradíme, jak je zužitkovat. Prospívají lidskému zdraví

 

V těchto dnech máte nejvyšší čas na sběr bezových květů. Velmi záleží, v jaké oblasti zrovna chcete bezové květy sbírat. Stačí vyrazit na osvědčená místa a natrhat několik desítek bezových květů. Poradíme vám, co s nimi, jak je zužitkovat a povíme vám, proč jsou pro vaše zdraví velmi přínosné.
Bez černý

Bez černý  je listnatý keř, který můžete znát i pod názvem bezinka či psí bez, je ceněn v léčitelství i potravinářském průmyslu. Z černého bezu se sbírají květy,listy, ale i zralé plody, které musí projít tepelnou úpravou, jinak mají projímavé účinky. Z plodů černého bezu se připravuje například likér a používají se také v potravinářském průmyslu pro výrobu barviva. Vyrobit si z nich však můžete také sirupy, marmelády či bezové víno. A kde černý bez najdete? Daří se mu na vlhkých lesních mýtinách, kamenitých místech, roklích či u cest. Je to keř, který je u nás celkem hojně zastoupen.

Je libo kosmatici?

A jak můžete bezové květy zpracovat? Napoví vám slovo kosmatice, které označuje smažené květenství černého bezu, které je velmi chutné. Stačí bezinkový květ obalit v těstíčku z mouky a vajíčka a osmažit jej jako řízek. Z bezových květů je nejčastěji připravována bezová šťáva, kterou si přes léto zamilujete vy i vaše děti. Na bezový sirup z bobulí potřebujete přibližně litr bobulí a čtvrt litru vody. Pokud si plody bezinky nasušíte, můžete je užívat po celou zimu na přípravu čaje, který chrání před nachlazením.

Účinky ukrývající se v bezince

Bezinka má příznivý vliv na nachlazení a prochladnutí, při nemoci podporuje pocení, odstraňuje zahlenění, má močopudný účinek, pomáhá od bolestí hlavy, zubů a uší, má celkově příznivý vliv na nervový systém a ničí hnilobné bakterie.

Jak připravit bezový sirup

Na přípravu bezového sirupu budete potřebovat 40 ks bezových květů, 80 g kyseliny citronové, 3 ks citronu a 2 kg cukru krupice. Nejdříve květy bezu opláchněte studenou vodou, ale abyste neomyli všechen pyl. Přibližně dva a půl litru vody nechte přejít varem, přidejte kyselinu citronovou a nechte vychladnout. Připravte si do velké mísy květy bezu s pokrájeným citronem a přelijte vychladlou vodou obsahující kyselinu citronovou. Přikryjte utěrkou a nechte den vylouhovat. Druhý den přeceďte přes jemný cedník, nejlépe vyložený plátýnkem, do hrnce. Přidejte cukr, přibližně 1 kg cukru na 1 l tekutiny. Začněte směs prohřívat, až se cukr rozpustí a tekutina začne bublat. Horkou tekutinu vlijte do připravených sterilizovaných sklenic, zavřete víkem, položte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Poté láhve otočte a skladujte na tmavém chladnějším místě. Konzumovat sirup můžete po celý rok rozředěný vodou či jako sladidlo do různých pokrmů.

 

Text a foto: ČESKO ZDRAVĚ

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře