TIP NA VÍKENDOVÝ VÝLET: Horažďovické Slavnosti Kaše opět slibují originální a zajímavou...

TIP NA VÍKENDOVÝ VÝLET: Horažďovické Slavnosti Kaše opět slibují originální a zajímavou podívanou

 

Poslední víkend v červnu se v Horažďovicích konají Slavnosti Kaše. Proč zrovna Kaše?

Dne 4. 7. 1307 zemřel při obléhání Horažďovic Rudolf Habsburský přezdívaný pro svou střídmost v jídle (v tehdejších dobách u panovníků opravdu nezvyklou) „král Kaše“, vévoda rakouský v letech 1298 – 1306 a český král v letech 1306 – 07.

Horažďovice, jejichž majiteli byli v té době Bavorové ze Strakonic – jeden z nejpřednějších českých šlechtických rodů 13. století, se odmítly podrobit jeho královskému majestátu. Byla to tehdy situace vskutku nevídaná – jednalo se o boj mezi panovníkem a šlechtici. Zajímavostí je, že po ročním odolávání se Horažďovice vzdaly již zesnulému králi, který zemřel na úplavici.) Slavnost doprovází bohatý kulturní program, řemeslné trhy, historické skupiny, kašová bitva, vyhlášení nejlepší kaše a krále kaše (největšího jedlíka).

Slavnosti se letos konají v sobotu 24. června od 9 do 21,30 hodin na zámeckém nádvoří a v zámeckém parku.

Originálním obohacením je např. soutěž o nejlepšího kuchaře kaše, či soutěž o nejlepšího jedlíka. Dopolední jarmark doprovodí horažďovická dechová hudba Otavanka.

Odpoledne si budete moci poslechnout dobovou hudbu skupiny Miritis, bubenickou show, vystoupí břišní tanečnice, pro děti budou v průběhu odpoledne připraveny pohádky.

Doprovodný program nabídne střelbu z kuše a děla, hry pro děti, jízdu na ponících, tetování, karikaturistu, chůdaře mezi diváky. Jako hlavní host večera vystoupí kapela minus 123 minut. Slavnost bude ukončena ohňovou show ve 21.30 hodin. Vstupné se neplatí.

Text a foto: iŠUMAVA

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře